En forelesningsserie av Peter Hjort med refleksjoner om ulike temaer innen hjelpemidler og tilrettelegging. Temaene han tar opp kan være aktuelle for deg som jobber på en hjelpemiddelsentral, i kommunehelsetjenesten, ved et helseforetak eller om du tar helsefaglig utdanning.
Lytt eller les
Du kan høre på eller lese forelesningene. I pdf-versjonene finner du mange nyttige kildehenvisninger.
Gå direkte til en forelesning:
- Hva er funksjonshemming? Hva er gap-modellen?
- Hva betyr “på brukernes premisser” og hva er brukermedvirkning?
- Hva er et godt skjønn? Skjønnsutøvelse i hjelpemiddelformidlingen
- Hva er viktig i læring?
- Refleksjoner om gode læreprosesser
- Hva er fagutvikling?
Hva er funksjonshemning? Hva er gap-modellen?
For å svare på disse spørsmålene trekker Peter inn egenskapsmodellen som drar tankene i retning av et enten-eller. Grensen mellom hvem som er og ikke er funksjonshemmet blir skarp og gruppen funksjonshemmede liten. Last ned forelesningen “Hva er funksjonshemning? Hva er gap-modellen?” (pdf).
Tid: 37 minutter
Del 1: To eller kanskje tre forståelser
Del 2: Utvikling av en moderne definisjon
Del 3: Fra bruker til borger
Del 4: Hva er gap-modellen?
Hva betyr “på brukernes premisser” og hva er brukermedvirkning?
Peter reflekterer over hvorfor «på brukernes premisser» kalles en grunntanke, og hvorfor denne tanken er grunnleggende i formidlingen av hjelpemidler til mennesker som lever med funksjonshemning? Han trekker blant annet frem den relasjonelle forståelsen av funksjonshemning. Last ned forelesningen “Hva betyr på brukernes premisser og hva er brukermedvirkning?” (pdf).
Tid: 59 minutter
Del 1: Hvorfor “på brukernes premisser”?
Del 2: Brukermedvirkningens hvorfor, hva og hvordan
Del 3: Hvordan bli god på brukermedvirkning?
Hva er et godt skjønn? Skjønnsutøvelse i hjelpemiddelformidlingen
Fagpersoner er på leting etter godt skjønn for mennesker som lever med funksjonshemning og trenger hjelpemidler og tilrettelegging. I denne forelesningen snakker Peter om elleve kjennetegn på godt skjønn – utledet av forståelsen av funksjonshemning, rehabilitering, premisser og samhandling, juss, folketrygdloven og hjelpemiddelformidlingen. Last ned forelesningen “Hva er et godt skjønn? Skjønnsutøvelse i hjelpemiddelformidlingen” (pdf).
Tid: 40 minutter
Del 1: Funksjonshemning
Del 2: Ti-trinnstilnærmingen
Hva er viktig i læring?
Peter innleder forelesningen med å stille følgende spørsmål: Hva vekker lysten til å lære? Hvor kommer trangen fra? Er den bare der av seg selv, eller kan lysten vekkes? I så fall, hvordan vekkes lysten til å lære? Last ned forelesningen “Hva er viktig i læring?” (pdf).
Tid: 9 minutter
Refleksjoner om gode læreprosesser
«Hjernen er ikke et kar som skal fylles, men en ild som skal tennes» (Plutark, ca. 45 e.Kr.). I denne forelesningen reflekterer Peter rundt fem kjennetegn ved gode læreprosesser. Last ned forelesningen “Refleksjoner om gode læreprosesser” (pdf).
Tid: 16 minutter
Del 1: Læringens to prosesser og tre dimensjoner
Del 2: Gå inn i din tid
Hva er fagutvikling?
Hjelpemiddelsentralenes praksis kan endre funksjonshemmedes hverdag. Det er dette som gjør fagutvikling til et imperativ for NAV Hjelpemidler og tilrettelegging – for ansvaret for å fornye og forbedre oss. Peter reflekterer rundt hva fagutvikling bør være. Fagsenteret for NAV Hjelpemidler og tilrettelegging er målgruppen for siste del forelesningen, men innholdet kan være til inspirasjon for andre. Last ned forelesningen “Hva er fagutvikling?” (pdf).
Tid: 34 minutter
Om Peter Hjort
Peter Hjort jobbet i mange år ved NAV Hjelpemidler og tilrettelegging. Han har også vært generalsekretær i Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon (FFO). I 2017-18 holdt han en serie på seks forelesninger for ansatte ved Fagsenteret for NAV Hjelpemidler og tilrettelegging. Det er de forelesningene som blir presentert i artikkelen.