Ung kvinne under et teppe som sitter i en sofa og leser en bok (foto: colourbox.com)

Tilrettelegge for redusert syn ved vanlige aldersforandringer

Morten Flatebø Arbeid og utdanning, Bolig og bygninger, Syn

Med økende alder skjer det naturlige endringer i øyet som påvirker synsfunksjonen. Dette medfører økt behov for lys og mange opplever redusert skarpsyn, kontrastsyn eller utfordringer med lysblending.

I tillegg får mange aldersbetingede øyesykdommer som forsterker de naturlige aldersforandringene. I denne artikkelen ønsker vi å gi deg noen råd om hva du selv kan tenke på hvis du opplever redusert syn i hverdagen.

Av optiker Tor Inge Bue og synspedagog Jorun Laksforsmo

Oppsøk optiker

De tidligste symptomene på normal aldersforandring i øyet kommer ofte i 40-årsalderen ved at øyelinsen blir stivere og gir gradvis redusert fokuseringsevne på nært hold. Dette kalles gjerne alderslangsynthet (presbyopi) og kan som oftest avhjelpes med briller eller kontaktlinser. Når flere aldersforandringer påvirker synet kan du få behov for sterkere lesebriller, eller filterbriller ved redusert kontrastsyn.

Optikeren vil være det naturlige stedet å starte for å få råd og hjelp med synet. Her vil du få hjelp med riktige briller og kontaktlinser. Optikeren vil også henvise deg videre for faglig oppfølging hos øyelege ved behov.

Tilrettelegging av omgivelsene

Det er mye du selv kan gjøre for å bedre synsopplevelsen din, både i egen bolig og på arbeidsplassen. Her får du noen råd om hvordan tilrettelegge for bedre synsopplevelse.

Mer og bedre belysning

Den normale aldersforandringen i øynene gjør at du trenger mer lys. En person på 60 år trenger 3-5 ganger så mye lys for å se det samme som en på 20 år. Du bør derfor oppgradere både den generelle belysningen inne, sette opp ekstra lamper der du skal lese og se små detaljer samt rengjøre lamper. Stålamper som lyser opp i taket og taklamper med større diameter gir deg økt lysmengde i rommet uten at det blender. En lyssterk leselampe vil hjelpe deg med å se detaljer. Led-lister kan være en effektiv måte å tydeliggjøre arbeidsflater og trapper. Vi anbefaler at alt lys kan dimmes. For å unngå blending er det viktig at lyset fra en lyspære ikke direkte treffer øynene. God belysning er like viktig på arbeidsplassen som i egen bolig.

Bruk kontraster bevisst

Ettersom kontrastsynet avtar med økt alder er det viktig å være bevisst på tydelige kontraster i hjemmet og på arbeidsplassen. En blå sofa mot hvit vegg eller hvit vegg mot mørke dørkarmer vil for eksempel gjøre det enklere å orientere seg.

Velg lyse overflater

Unngå mørke vegger og hjørner. Det er lurt å male vegger og tak lysere dersom man opplever boligen/lokalet som mørk. Ubehandlet mørkt treverk bør behandles da det over tid vil bli mørkere.

Hold orden og system

For å unngå fall og lett finne ting du trenger er det viktig med ryddige rom og lokaler, i skap og skuffer, samt at ting har sine faste plasser. Det er lettere å finne nøkler, penner og annet på en ensfarget duk enn en mønstret. Myke gulvmatter som krøller bør fjernes og eventuelt erstattes med stivere gulvtepper.

Sørg for å ha en trygg trapp

Det er viktig å ha nok lys til å se trappetrinnene. Dette gjelder både inne og ute. For å sikre trygg gange bør du tydeliggjøre det enkelte trappetrinnet med for eksempel trappeneser eller antiskli i kontrastfarge. Håndlister i en annen farge, eller led-lister vil også synliggjøre retningen i trappa.

Unngå lysblending

Ettersom mange opplever utfordringer med lysblending anbefales solskjerming i alle vinduer, som for eksempel gardiner, persienner, markiser og rullegardiner. Vær oppmerksom på at blanke/glansede flater også kan gi blending fra vinduslys.

Tilrettelegging av data og mobiltelefon

I standard programvare på pc/mac og mobiltelefoner finner du nyttige tilpasninger i Innstillinger (under tilgjengelighet og/eller hjelpemiddel).

Anbefalte tilrettelegginger er å tilpasse

  • skrift/invertering (mørk bakgrunn og lyse bokstaver)
  • høykontrast
  • endre skjermlysets farge og mengde
  • mer synsvennlig mus og musepeker

I standard moderne teknologi kan du også få lest opp tekst.

Trenger du hjelp?

Vi anbefaler deg å ta kontakt med helsetjenesten/ergoterapitjenesten i din kommune eller bydel for å få ytterligere hjelp med å kartlegge og tilrettelegge for din situasjon.

For å tilrettelegging arbeidsplassen bør du ta det opp med din nærmeste leder og eventuelt vernetjenesten. Mange bedrifter har også tilknyttet egen bedriftshelsetjeneste som kan bistå ved tilrettelegging av arbeidsplass. Les om hvordan du kan tilrettelegge for en synsvennlig arbeidsplass.


Relaterte artikler