Talestyrte søk og styring

Morten Flatebø Betjening, Bevegelse, Lese- og skrivestøtte, Teknologi

Siri og Google Assistent er to eksempler på tjenester som betjenes ved hjelp av naturlig tale og som er ment å bistå brukeren med å besvare spørsmål, komme med forslag eller utføre handlinger.

Av spesialpedagog Frank Lunde, NAV Hjelpemiddelsentral Øst-Viken

Tjenestene kommuniserer med servere over Internett. For å bruke dem må du altså være tilkoblet nettet via mobildata eller et trådløst nettverk. Personer med ulike funksjonsutfordringer kan ha nytte av slike tjenester, fordi de kan gi tilgang til informasjon og handlinger som ellers ikke ville være tilgjengelig for dem. Dette gjelder personer som av en eller annen grunn ikke kan betjene tastatur og mus, men som kan snakke tydelig og konsistent. Denne artikkelen vil beskrive de tjenestene som fungerer på norsk, og noen av de områder der de kan være nyttig for den som har funksjonsutfordringer.

Talestyrte tjenester har etter hvert fått et svært variert bruksområde, og de finnes på flere plattformer i tillegg til nettbrett og smarttelefoner med Android eller iOS. Eksempler på dette er såkalte smarthøyttalere, tradisjonelle datamaskiner og smartklokker.

Google Assistent

Google Assistent har eksistert siden 2016 på Android-plattformen. Den var i starten en del av appen Allo, men ble i 2017 en selvstendig app. I september 2018 kom en norsk versjon, og den ble samtidig gjort tilgjengelig i den norske Appstore for iOS. Google Assistent er integrert i smarthøyttaleren og tjenesten ”Google Home” som også ble introdusert i Norge høsten 2018.

Skjermdump av startbildet til Google Assistent
Startbildet til Google Assistent

For å kunne bruke Assistent, må du koble din enhet mot en Google-konto. Hvis du har registrert en Gmail-adresse, har du også en Google-konto. Du logger deg inn første gang du starter appen, eller aktiverer Google Home. Assistent er en gratistjeneste for brukeren og Google får sine inntekter fra annonser og ved å selge den informasjon som du legger igjen mens du bruker tjenestene til Google. Det kan være nyttig for deg og sette deg inn i hvordan dine personopplysninger og handlinger på nettet registreres og brukes av Google. Les mer om Googles personvern og vilkår.

Søk og kommandoer i Assistent virker bare inne i appen på en iOS-enhet. I Android enheter kan du bruke Assistent mens du er inne i andre apper. Her aktiverer du søket ved å holde inne Hjemknappen. Du har mulighet for å skrive inn ditt søk i stedet for å trykke på mikrofonsymbolet eller holde inne hjemknappen. Dette gjør du ved å trykke på tastaturikonet nederst til høyre i skjermbildet eller si ”OK Google” + spørsmålet du vil ha svar på

Hva kan Google Assistent hjelpe deg med?

Skjermdump av noe av det du kan be Google Assistent om
Noe av det du kan be Google Assistent om

Si ”Hva kan du hjelpe meg med?” for å få forslag til hva Assistent kan brukes til. Assistent har et bredt bruksområde. Googles søketjeneste er integrert i systemet, og mange svar på dine spørsmål vil bli hentet fra resultatene av søk på google.com.

Assistent kan brukes sammen med Google-kalender og påminnelser. Du kan enkelt be Assistent om å sette inn en avtale/hendelse i din Google-kalender, og du kan be Assistent om om å minne deg på om ting på bestemte tidspunkt eller steder. Dette er avhengig av at du har gitt Assistent tillatelse til å varsle deg om hendelser, og til å ha tilgang til dine stedsdata.

Assistent kan også benyttes til å betjene ulike tjenester i hjemmet og på internett:

 • Musikk: Søk og start avspilling av musikk fra strømmetjenester som Spotify, YouTube musikk, Google Play og Apple Music (kun på iOS-enheter).
 • Video og bilder: Knytt Assistent til din konto på Netflix og/eller Viaplay, og søk etter og åpne innhold på disse tjenestene. Dette er hva Google Assistent lover, men vi har ikke helt fått vår utgave til å gjøre det. Dette kan tyde på at tjenesten ikke er helt implementert. Du kan også søke i og vise bilder som du har lagret på Google Photos.
 • Nyheter: Søk etter nyheter i ulike nyhetskilder. Du velger selv hvilke kilder du vil bruke i innstillinger.
 • Hjemkontroll: Mange hjemkontroll-enheter kan nå knyttes til ditt trådløse nettverk, og betjenes ved hjelp av nettbrett eller smarttelefon. Google Assistent kan brukes til å betjene et stort utvalg av disse produktene. Typiske produkttyper er lys-betjening, temperatur, alarmer, overvåking og mye mer. Ved hjelp av talekommandoer kan du så kontrollere hva disse enhetene skal gjøre eller du kan hente ut informasjon fra dine hjemkontroll-enheter.

”Snakk med…”

Noen nyhetstjenester som banker, dagligvarekjeder og flere har laget innhold tilpasset til Google Assistent. For å få tilgang til dette bruker du kommandoen ”Snakk med” og navnet på tjenesten. For eksempel kan du åpne NRKs innhold ved å si ”Snakk med NRK”. Dine talekommandoer vil fra nå av og til du sier ”avslutt” eller ”Slutt og snakke med NRK” kun gå til NRK. Her vil få tips om hva du kan spørre etter.

Siri

Siri ble en del av iOS-operativsystem da Apple introduserte iOS 5.0 i 2011. Da iOS versjon 7 kom i 2013 ble det også mulig å bruke systemet på norsk. Siri er en integrert del av iOS. Det finnes altså ikke som en egen app, og det finnes ikke i produkter som ikke kommer fra Apple. I tillegg til iOS finnes Siri også i Apple datamaskiner, AppleTV (medieavspiller) og i Apple Watch (smartklokke).

Når du aktiverer en kommando i Siri blir den sendt over Internet til Apples server sammen med annen informasjon som du har tillatt Siri å benytte seg av. I «Innstillinger/Siri og Søk» vil du finne informasjon om hva som sendes til Apples server når du søker ved hjelp av Siri. Les mer om hvordan Apple behandler informasjon om deg.

Skjermdump av Siri og søk
Skjermdump av “Siri og søk”

Siri aktiveres første gang ved å gå til Innstillinger/Siri og søk. Her aktiverer du systemet, og du kan endre på noen av opsjonene:

 • Lytt etter «Hei Siri»: Når denne er aktivert vil du kunne aktivere Siri ved å si «Hei Siri». Når du aktiverer dette valget kommer du inn i en veiviser, hvor du lærer Siri opp til å kjenne igjen din stemme.
 • Start Siri med Hjem-knappen: Hold inne hjem-knappen for å starte Siri. Dette er den vanligste måten å starte Siri på.
 • Tillat Siri på låst skjerm: Start Siri fra låseskjermen. Det er et begrenset antall kommandoer som er tilgjengelig her.

Hva kan Siri hjelpe deg med?

Ved å gi kommandoen «Hva kan du hjelpe meg med», vil du få en oversikt over noen av de mulighetene som finnes i dette systemet.

Skjermdump av ting du kan spørre om ved å gi kommandoen «Hva kan du hjelpe meg med»
Skjermdump av ting du kan spørre om ved å gi kommandoen «Hva kan du hjelpe meg med»

Siri kan starte og utveksle informasjon med apper som er lagt inn i din enhet. Eksempel på dette er:

 • «Åpne Bilder»
 • «Finn epost-adressen til….»
 • «Finn Skarmunken i Troms på kartet»
 • «Spill musikk av Freddy Kalas»

Siri kan brukes til kalender og påminnelser, og kan også benyttes til å finne veibeskrivelser til adresser eller steder.

I likhet med Assistent, kan Siri kommunisere med enheter for hjemmeautomasjon. Systemet som brukes til dette er AppleHome og enheter som skal betjenes må være kompatibelt med, og koblet opp mot dette systemet via ditt trådløse nettverk. Du får tilgang tilgang til systemet i appen Hjem som finnes i alle iOS enheter med iOS 10 eller nyere. Eksempler på kommandoer via AppleHome er:

 • «Slå på lyset i stua»
 • «Skru opp lyden på TV»
 • «Slå av Apple TV»
 • «Sett opp temperaturen på hytta med 2 grader»
 • «Er ytterdøra låst?»

Siri og Snarveier

I iOS 12 introduserte Apple appen Snarveier. Dette er en app for automatisering av hendelser i iOS, og til utveksling av informasjon mellom apper. Les mer om appen “Snarveier”.

I Snarveier kan du lage egne Siri kommandoer som utfører snarveier som du har laget. I Innstillinger/Siri og søk finner du en oversikt over de snarveiene som du har laget for å aktiveres via Siri under «Mine snarveier».

Skjermdump av "Mine snarveier"
Skjermdump av “Mine snarveier”

I samme meny vil du se overskriften «Foreslåtte snarveier». Dette er forslag til nye snarveier basert på nylige hendelser som du har satt i gang i din enhet. Du kan legge til en eller flere av disse ved å trykke på +, og du kan gi dem din egen Siri kommando. På den måten kan du personifisere din bruk av Siri, og gjøre systemet mere presist.

Avslutningsvis

Siri og Google Assistent er begge tjenester som kan gjøre mye, men som likevel er representanter for en type tjeneste som fortsatt er ny og som har mange barnesykdommer. Det er mange feilkilder, og disse systemene vil ofte ikke kunne gjøre det man kanskje skulle kunne tenke seg at de kunne.

Vi har ikke gjort noen bedømmelse av kvaliteten på tjenestene opp mot hverandre. Vi mener at både Siri og Google Assistent har styrker og svakheter, og det er kanskje bare smak og behag og hvilken teknologi man har tilgjengelig som bestemmer hvilken man vil bruke. Men det er en spennende utvikling å følge, særlig hvis man er interessert i den nytten den ha for personer med ulike funksjonsnedsettelser.