Mobiltelefoner, nettbrett og pc/mac har innebygde tilgjengelighetsfunksjoner som kan være nyttige for personer med ulike synsnedsettelser. Noen tilpasninger gjøres i grunninnstillingene til enheten, mens andre kan gjøres i selve programmet eller i appen.
Ulike enheter har ulike tilgjengelighetsfunksjoner og det er som regel de nyeste operativsystemer som inneholder flest funksjoner. Det er derfor viktig å gjennomføre nødvendige oppdateringer på enheten sin. Når man skal kjøpe en ny mobiltelefon, et nytt nettbrett eller en ny pc/mac kan det være lurt å teste ut de ulike tilgjengelighetsfunksjonen i produktene og vurdere hva man har behov for.
Eksempler på ulike tilretteleggingsfunksjoner:
Forstørring/zoom
Forstørring, eller zoom-funksjonen gjør det mulig å forstørre skjermbildet på pc/mac, telefonen eller nettbrettet. Mer om forstørring/zoom.
Opplesing
De fleste operativsystem har opplesingsfunksjon. Den gjør det mulig å få opplest for eksempel en merket tekst, en meny eller en hel nettside. I tillegg har Apple funksjonen VoiceOver, som beskriver skjermbildet ved hjelp av en stemme og alt av tekst leses opp. Mer om opplesing.
Diktering
Digital diktering gjør det mulig å skrive ved å snakke til en pc/mac, mobil eller nettbrett istedenfor å skrive på tastatur. Det du sier blir gjort om til tekst som for eksempel meldinger eller e-post. Teknologien kalles også talestyrt skriving, tale-til-tekst eller stemmestyrt skriving. Diktering er tilgjengelig i de fleste operativsystemer. Mer om diktering.
Talestyring
Ved hjelp av stemmen kan man gi kommandoer for hvilke programmer som skal åpnes, hvordan man vil navigere i en tekst og hvor det for eksempel ønskes tekst opplest. Dette kan erstatte bruk av mus eller touch på skjerm. Dette gjør det mulig å navigere seg rundt i skjermbilder og tekster, og mellom ulike programmer/apper. Navigering med opplesingsfunksjonen styres for eksempel ved hjelp av piltaster, hurtig-kommandoer eller tale.
Endring av farger, kontrast eller lysstyrke på skjerm
Tilrettelegging ved hjelp av endrede kontraster og farger på skjem er hensiktsmessig for mange med redusert syn. Mulighetene er mange, og det er svært individuelt hvilke tilpassinger som fungerer for den enkelte. Eksempler på slike tilpassinger kan være:
- endre størrelse og farge på markør og musepeker
- invertere farger
- endre lysstyrke
- bruke fargefilter for å gjøre bilder og farger enklere å se
- bruke høykontrast for å gjøre tekst og apper lettere å se
Microsoft og Apple har gode veiledninger på sine nettsider. Her kan du også velge hvilket operativsystem du har – det nyeste, eller en eldre versjon: