Ingressbilde til appen Super Lidar

Super Lidar

Hilde Fresjarå App, Syn (app)

Appen Super Lidar er laget for blinde og svaksynte. Ved å bruke kameraet og den innebygde Lidar-sensoren på telefonen eller nettbrettet kan appen fortelle brukeren om det er mennesker i nærheten, avstand til dem og om de bruker munnbind. Appen kan også gjenkjenne objekter.

Hvordan virker den?

Lidar er en type teknologi som bare finnes på noen få smarttelefoner og nettbrett. Denne appen kan bare brukes på enheter som er utstyrt med dette. Dette gjelder: Alle iPhone Pro eller Pro Max modeller fra og med 12, og iPad Pro 11 og 12,9 tommer 2020 eller nyere.

Lidar er en teknikk som bruker lys for å måle fysiske objekters posisjon og form. Ordet Lidar er satt sammen av ordene Light og Radar. Kamerabildet sammen med data fra Lidar-enheten settes sammen, og ved hjelp av kunstig intelligens kan det tredimensjonale bildet som er skapt beskrives av en datastemme. En tone vil fortelle deg om det er hindringer foran kameraet, og hvor nær hindringen er. Jo lavere tonehøyde, desto nærmere er hindringen.

Appen kan gjenkjenne objekter som det kan være nyttig for deg å finne. Hvis for eksempel en dør blir oppdaget vil stemmen si “Door at 8 feet” samtidig høres tonen som går lavere ned i toneleie jo nærmere du kommer objektet. Appen kan også gjenkjenne mennesker, og kan fortelle deg om de bærer munnbind når du kommer innenfor en viss avstand til personen.

Smart Lidar er en ny app, og utvikleren har ikke lagt inn noen muligheter for å endre språk og målenheter. Derfor vil appen fungere dårlig hvis du bruker en iPad eller iPhone med norsk brukergrensesnitt. Hvis du vil prøve appen må du endre dette for å få en riktig brukeropplevelse. Dette gjør du ved å åpne Innstillinger > Generelt > Språk og område > iPhone-Språk. Her velger du engelsk. Hvis du vil gå tilbake igjen til norsk velger du: Settings > General > Language & Region > iPhone Language > Norsk Bokmål.

Innstillinger

Første gang du bruker appen blir du bedt om å gi appen tilgang til kameraet. Appen starter opp og viser bildet til kameraet på baksiden av telefonen eller nettbrettet. Du kan ikke bruke Facetime-kameraet sammen med denne appen. Dette er en skjermdump av kamerabildet og kontrollene til Smart Lidar:

Skjermbilde av kamerabildet og kontrollene til Smart Lidar

Øverst til venstre i bildet finner du en vaffelmeny. Dette er en enkel innstillingsmeny, lenke til hjelpetekst, og du kan be om å få personlig hjelp med å bruke appen. Innstillingene som er tilgjengelige er:

Detection type:
Velg hva appen skal finne og fortelle deg om

  • Detect People
  • Detect Environment: Finner objekter i omgivelsene
  • Detect All

Audio Feedback Settings:
Velg ulike måter du får lydtilbakemelding på.

Nederst i skjermbildet i midten finner du knappen som starter og avslutter deteksjonen.

Denne appen var den som først utnyttet Lidar-teknologien til å beskrive omgivelser for synshemmede. Siden har det kommet flere og en av dem er appen Seeing AI som også er beskrevet på Kunnskapsbanken. Seeing AI er gratis.

Tilgjengelighet

  • Skjermleser

Kompatibilitet

iOs eller iPadOs 14 eller nyere på en iPhone 12 Pro, iPhone 12 Pro Max, iPad Pro 11 ” 2020 og iPad Pro 12,9 ” 2020.

Leverandør

Virtual Collaboration Research Inc.

Last ned

App Store – Super Lidar

Appen er gratis.