Liten jente som ligger på golvet og holder en spillkonsoll i hendene og ser på en bærbar datamaskin (Foto: colourbox.com)

Spille dataspill med nedsatt bevegelighet

Morten Flatebø Barn og unge, Betjening, Bevegelse, Hjem og fritid

For svært mange mennesker, særlig barn og unge, er det å spille dataspill en veldig viktig del av hverdagen. Spill gir adspredelse og glede og for mange er spillverdenen en viktig sosial møteplass. Det å ikke kunne delta, og i stedet bli henvist til å være tilskuer er tungt, særlig for den som opplever dette også på andre arenaer i livet.

Av spesialpedagog Frank Lunde ved NAV Hjelpemiddelsentral Øst-Viken

I tider som dette når en må være hjemme i lange perioder, kan spill gi innhold i hverdagen og bidra til at tunge dager blir enklere. Derfor er det viktig at man bruker de muligheter som finnes for tilrettelegging av spill.

I denne artikkelen skal vi beskrive hvordan man kan tilrettelegge Xbox One med innstillinger i oppsettet og med alternativ betjening.

Når du kjøper en Xbox One får du med en standard kontroller som du betjener med begge hender. Den er designet med tanke på at du har full bevegelighet i begge armer og har raske og sterke fingre. Det er slett ikke slik at alle oppfyller kravene som denne kontrolleren stiller til bevegelighet, presisjon, styrke og koordinasjon. Fram til nylig har personer som ikke kunne oppfylle kravene blitt stengt ute fra å spille på Xbox One og andre spillkonsoller.  

For en tid siden introduserte Microsoft sin Xbox Adaptive Controller. Denne er laget for at det skal være mulig å tilrettelegge vanlige spil på Xbox til den som har nedsatt bevegelighet. 

Om Xbox Adaptive Controller (XAC)

Xbox Adaptive Controller sett på skrått forfra (Foto: Microsoft)
Xbox Adaptive Controller sett på skrått forfra

På oversiden ser du to store runde knapper. De tilsvarer A- og B-knappen som du finner på standard kontroller til Xbox One. Dette er de mest brukte knappene i de fleste spill. Til venstre for de store knappene finner du fra toppen:

 • Xbox-knappen som kobler kontrolleren til Xbox og slår på enheten
 • Under denne finner du to knapper; Bytt visning og Menyknapp
 • Neste rad har en knapp til å bytte oppsett til XAC. Ved hjelp av appen Xbox Accessories kan du endre knappenes funksjon og lagre endringen som en profil i kontrolleren. Ved å trykk på denne knappen hopper du mellom ulike profiler. LED-lys ved siden av indikerer hvilken profil du bruker i øyeblikket.
 • Nederst finner du Navigasjonsknappen som for eksempel brukes til å flytte rundt i menyer
Innganger på venstre kortside på Xbox Adaptive Controller (Foto: Microsoft)
Innganger på venstre kortside på Xbox Adaptive Controller

På begge kortsider av XAC finner du to innganger for USB. Her kan du koble til enheter som erstatter de to styrespakene som du finner på standard kontroller. Dette kan være standard styrespak til spill for bruk på datamaskin (HID-kompatible) eller styrespaker laget spesielt for personer med nedsatt bevegelighet. På venstre kortside finner du i tillegg en inngang for hodesett.

Innganger på øvre langside av Xbox Adaptive Controller (Foto: Microsoft)
Innganger på øvre langside av Xbox Adaptive Controller

Baksiden av XAC har en lang rekke med innganger for 3,5 mm jackplugger. Her kan du koble til trykknapper eller brytere. Hver av inngangene tilsvarer en av tastene på en standard kontroller. I tillegg finner du her en knapp for tilkobling til nye enheter og innganger for strømforsyning og USB C.

Skruetilkoblinger på undersiden av Xbox Adaptive Controller (Foto: Microsoft)
Skruetilkoblinger på undersiden av Xbox Adaptive Controller

På undersiden finner du tre skruetilkoblinger i ulike standarder for rullestolfester, gulvstativer, bordfester med mer. Dette gjør det enklere å kombinere denne boksen med utstyr som du allerede har fått fra hjelpemiddelsentralen eller som du kan få derfra.

Bruk av Xbox Adaptive Controller (XAC)

XAC kan kobles til alternative brytere og styrespak. I teorien kan du ved hjelp av dem betjene alle spill som kan legges in på Xbox One og noen spill på Windows 10. Når man tilrettelegger kontrolleren ved å koble til og plassere brytere og styrespaker må man kjenne til hvordan spillet betjenes med en vanlig kontroller, og prøve å finne fram til en måte brukeren kan rekke fram til de riktige knappene. Noen spill bruker bare noen få av knappene på en standard kontroller. Disse kan være enklere å tilrettelegge. 

For noen brukere er det viktig å finne en god utgangsstilling og en riktig plassering av styrespaker og brytere. Det kan også være nødvendig at du får råd om valg av riktig spesialutstyr til betjening og montering. Dette kan du få fra ergoterapeuten i kommunen, ansatte i habiliteringstjenesten eller fra en rådgiver ved NAV Hjelpemiddelsentral.

Ulike spill betjenes på ulik måte og en bryter vil ofte ha ulik funksjon i de ulike spillene. Appen Xbox Accessories, som kan lastes ned gratis fra Microsoft Store, brukes til å endre oppsettet på XAC slik at bryterne som er tilgjengelig for brukeren blir tillagt den betjeningen som passer i spillet. I XAC kan du lagre 4 ulike profiler for bryteroppsett. Bruk oppsettknappen for å velg hvilken profil du skal bruke.

Copilot

Vi nevnte over at det er en teoretisk mulighet for at man kan betjene et spill fullt ut ved hjelp av XAC. I virkeligheten er dette umulig å få til på de mest komplekse spillene. Et godt alternativ er at to spillere spiller som en og deler styringen på to kontrollere. Dette kan gjøres ved å bruke innstillingen Copilot. En spiller kan også fordele betjeningen på to kontrollere for å gjøre betjeningen enklere.

Slik aktiverer du Copilot:

 1. Slå på Xbox uten å aktivere kontroller nummer 2
 2. Åpne Xbox menyen og gå til “Innstillinger”
 3. Velg “Tilgjengelighet” i menyen
 4. Velg ikonet for kontroller
 5. Plugg inn eller slå på kontroller nummer 2
 6. Når det er gjort, vil det være mulig å velge «Slå på Copilot»
 7. Velg dette menyvalget og Copilot blir slått på
 8. Du kan nå bruke to kontrollere sammen og en av dem eller begge kan være Xbox Adaptive Controller

Copilot gir muligheter for aktiv deltakelse i spill som du ellers ikke ville vært i stand til å bruke alene. Her er noen eksempler:

 • Fifa 20 (fotballspill)
  En av spillerne sentrer og skyter, mens den andre fører ballen, betjener kamera og takler.
 • Forza (bilspill)
  En av spillerne gasser og bremser, mens den andre styrer bilen og betjener kamera.
 • Spyro Reignited
  En av spillerne styrer dragen Spyros flammekaster og hopp/fly, mens den andre styrer hvor dragen skal gå og kamera.

Se også

Xbox har laget en kort introduksjonsfilm på engelsk om Xbox Adaptive Controller: