Vinteraktiviteter

Mange barn og unge med funksjonsnedsettelse opplever vinteren som en utfordrende tid hvor is og snø vanskeliggjør forflytning utendørs. Dette kan føre til at mange blir sittende inne uten mulighet for å være i fysisk aktivitet.

Ski

For en skiglad familie kan aktivitetene opprettholdes ved bruk av ulike hjelpemidler.

Pulk finnes i vanlig handel og kan spesialtilpasses for å sikre tilfredsstillende sittekomfort og stabilitet. Større barn kan ha behov for en spesial-pulk.

Ved bruk av langrennski er stabile løyper og gode spor en fordel. Barn med redusert gangfunksjon kan få god støtte med hjelp av skilator. Dersom man ikke kan benytte ordinært langrennsutstyr, kan man ha glede av skitur på piggkjelke med korte staver. De som har nedsatt armfunksjon, kan få drahjelp med et pulkdrag som monteres på kjelken.

I alpinbakken kan både stående og sittende utøvere delta sammen. Sittende alpint kan være et alternativ for de som ikke kan benytte seg av ordinært slalomutstyr. Barnet sitter da i et sete som er montert på et understell med en eller to ski. Mange trenger hjelp av en ledsager for å støtte og styre skien. Dette gjøres ved hjelp av en ledsagerbøyle. For å sikre skien ved et eventuelt fall, er det viktig at ledsager er festet til skien med et ledsagertau. For de som kan kjøre skien selv, brukes korte krykkeski til å styre og holde balansen.

Benamputerte kan ha behov for krykkeski. Det er staver med små ski som støtter og hjelper til med å holde balansen.

Skøyter

Piggekjelken kan også erstatte bruk av ordinære skøyter. Det finnes kjelker hvor man kan veksle mellom langrennsski og skøyter. Pigging på is kan være en morsom aktivitet og et fint sted å øve på bruk av piggekjelken. Isen gir liten friksjon, og det kreves lite krefter for barnet å bevege seg fremover. Det kan derfor passe for barn i alle aldre og med ulike funksjonsnedsettelser. Både kjelke og staver kan tilpasses hver enkelt. Det kan også monteres ledsagerbøyle slik at en person kan gå bak på skøyter. For ishockeyspill finnes egne typer hockeykjelker med tilpasset kølle. For barn med gangfunksjon som kun er avhengig av noe støtte, kan man benytte egne skøytestativer som skyves over isen.

Ake

Akebrett og kjelke er en fin aktivitet for barn om vinteren. For barn med nedsatt sittebalanse, som ikke kan benytte seg av ordinært ustyr, finnes det ulike spesialtilpassede akebrett. Disse er ofte utstyrt med spesielle seter og belter som gjør at barnet sitter trygt og stødig på akebrettet.

Mer informasjon om produkter til vinteraktiviteter finnes i Hjelpemiddeldatabasen. Her er produktinformasjon og en oversikt over utstyr der det er inngått innkjøpsavtaler (rammeavtaler) med NAV når det gjelder utstyr for sittende alpint, sittende langrenn og skøyteutstyr. Dette skal være første valg ved søknad om aktivitetshjelpemidler. Det finnes ellers produktinformasjon og en oversikt over hjelpemidler for lek og fritidsaktiviteter.

TIPS
Enkle råd til bruk av sittende alpin-utstyrVeileder – sittende alpint (bhss.no)