Illustrasjonsbilde for versjon 15 av iOS og iPadOS

Nye muligheter for tilrettelegging av iPad og iPhone i versjon 15

Morten Flatebø Betjening, Syn, Teknologi

Tradisjonen tro presenterer Apple nye muligheter i sine nettbrett og smarttelefoner når skogen har fått høstfarger. Artikkelen tar opp endringer som kan ha betydning for personer som har problemer med å bruke enhetene på vanlig måte og som derfor trenger tilrettelegging av brukergrensesnittet for å bli en effektiv bruker av nettbrettet eller smarttelefonen.

Av spesialpedagog Frank Lunde ved NAV Hjelpemiddelsentral Øst-Viken

Artikkelen gir ikke en fullstendig oversikt over alle de mange nyhetene i denne oppgraderingen. Ønsker du å se en fullstendig oversikt, kan du gå gjennom oversiktene som finnes på Apples eget nettsted:

Gå direkte til:

Endringer i måten du finner og bruker appene dine

Versjon 15 av de to operativsystemene er fortsatt svært like. Det finnes likevel forskjeller som blir tydeligere for hver oppdatering, og som tyder på at produsenten ser for seg at nettbrettene mer kan nærme seg datamaskiner i bruksmåte. Derfor finnes det muligheter i iPad som du ikke finner i telefonen og motsatt.

Widgets på hjemskjermen

Denne muligheten kom i fjorårets versjon av iOS (versjon 14), og ble først lagt til iPadOS med versjon 15.

En widget er i følge Wikipedia “et kontrollelement i et grafisk brukergrensesnitt – et element brukt til interaksjon, for eksempel en knapp eller et rullefelt”. Dessverre kan vi ikke finne noe godt norsk ord for “widget”.

Mange apper som du laster ned til nettbrettet ditt eller til smarttelefonen, har en eller flere medfølgende widgets. Operativsystemet og apper som følger med enheten har også ofte widgets som blir installert på enheten din når du tar den i bruk første gang. I tidligere utgaver av iOS/iPadOS kunne du finne dine installerte widgets ved å stryke fra venstre mens du sto på første hjemskjerm. Fra låseskjermen finner du dine widgets på samme måte. Dette er en mulighet som kanskje mange ikke kjente til, og dermed gikk de glipp av disse nyttige snarveiene til informasjon og handlinger.

Skjermbilde av hjemsiden for widgets
Dette er nedre del av hjem-skjermen til dine widgets. Her kan du søke blant alle dine installerte widgets. Ved å trykke på «Rediger» kan du fjerne det du ikke bruker, og legge til andre som ikke er aktivert.

I iPadOS 15 og fra iOS 14 kan du bruke dine widgets direkte på hjemskjermen. Slik legger du til en widget på hjemskjermen:

 • Legg en finger på et tomt område på skjermen til ikonene på skjermen “skjelver” (såkalt jiggle mode)
 • Trykk på plusstegnet (+) øverst til venstre
 • Søk etter eller velg den widgeten du vil legge på hjem-skjermen
 • Noen widgets kommer i ulike størrelser. Stryk over skjermen til du ser den du vil bruke og trykk “Legg til widget”.
 • Pek og dra widgeten til den posisjon du ønsker på hjemskjermen
 • Trykk på “Ferdig”

Under ser du en liten video som viser det vi har beskrevet over:

Hjemskjermer og appbiblioteket

Mange av oss har sikkert opplevd at det noen gang kan føles litt kaotisk ut på hjemskjermene på telefonene eller nettbrettet vårt. Kanskje har vil lastet ned veldig mange apper, uten å tenke på å lage et system for å holde orden på hva som er hva, og gjøre det enkelt å finne appene igjen. Vi har Siri søk som kan hjelpe oss, men hvis du ikke husker hva appen heter, kan heller ikke Siri hjelpe til å finne det vi leter etter. I årets versjon av iOS og iPadOS er det innbygget funksjoner som kan hjelpe oss med dette:

Skjule apper og hjemskjermer

Hvis du har apper som tar plass på hjemskjermen, og du bruker dem sjelden, kan du på en enkel måte skjule dem uten å slette dem fra enheten din. Du kan senere bruke Siri eller appbiblioteket (se under) for å finne dem igjen. Slik fjerner du en app fra hjemskjermen uten å slette den:

 1. Pek på appen og hold fingeren i ro til du ser denne menyen:
Skjermbilde av appmeny i iOS 15
 1. Pek på “Fjern app”
 2. Velg “Fjern fra Hjem-skjerm” i menyen som dukker opp.
Skjermbilde av spørsmålet om du vil fjerne en app

I en iPad eller iPhone kan det fort bli veldig mange hjemskjermer, og kanskje har du i det daglige kun behov for å komme innom noen få av dem. Nå er det mulig å skjule hjemskjermene du sjelden gjør noe i. Slik gjør du det:

 1. Start “riste-modus” (hold fingeren i ro til alle ikonene rister)
 2. Pek på symbolet som viser en prikk for hver hjemskjerm du har
Skjermbilde av hjemsidevelger i iOS 15
 1. Fjern haken under hjemsiden du vil skjule, og pek på “Ferdig”
Skjermbilde av velge vekk hjemside

Appbibliotek

Hvis du står i en hjemskjerm og stryker fra høyre mot venstre vil du bytte til neste hjemskjerm. Hvis du gjør dette på den siste hjemskjermen i rekken vil du kommer til appbiblioteket. Denne opprettes automatisk av operativsystemet på enheten din. Her finner du alle appene som er installert på din enhet. Systemet har organisert appene i mapper ut fra hva de er laget til. Denne informasjonen har Apple hentet fra utvikleren av den enkelte app.

Dra med en finger fra midten av skjermen og ned for å se en alfabetisk liste over alle appene.

Øverst i skjermbildet finner du et søkefelt, hvor du kan søke ved å bruke navnet på appen.

Skjermbilde av Appbiblioteket i iOS 15

Hurtignotater

Appen “Notater” har fulgt med iPhone og iPad helt siden de først ble introdusert. Her kan du lage enkle notater som vil bli synkronisert på alle enhetene du har som er logget inn på din Apple-ID. Nytt i Notater denne gangen er at du når som helst kan opprette et hurtignotat som du vil finne i filoversikten i Notater-appen. Du åpner hurtignotater ved å peke og dra fra nedre høyre hjørne og inn mot midten av skjermen. Hvis du har et maskinvaretastatur koblet til enheten din, kan du trykke på Globus-knappen 🌐 + Q for å åpne hurtignotater. I tillegg til å skrive med tastaturet, kan du tegne med Apple Pencil.

Skjermbilde av vinduet i Hurtignotater i iOS 15

Over ser du en skjermdump av vinduet som dukker opp når du aktiverer hurtignotater.

 • Velg “Ferdig” for å avslutte redigeringen av notatet. Lagring skjer automatisk.
 • I midten øverst ser du en liten strek. Den symboliserer et håndtak, og du bruker det for å flytte vinduet rundt på skjermen. Pek og hold på den, og beveg fingertuppen over skjermen.
 • De fire små firkantene viser hurtignotater som du har lagret på dine enheter når du trykker på den.
 • Den runde knappen med prikker lar deg velge om du vil dele notatet eller slette det.
 • Firkanten med en liten blyant inni lager et nytt hurtignotat når du trykker på den
 • Nederst til høyre finner du et symbol som aktiverer tegneverktøyene. Dette er de samme som du kan bruke i mange andre apper på din enhet. Tegn med fingertuppen, en stylus eller en Apple Pencil.

Hurtignotater er kontekstsensitiv. Dette betyr at du kan opprette et hurtignotat mens du er inne i en app eller på en nettside. Neste gang du åpner nettsiden eller appen, vil du bli varslet om at det finnes et notat om denne siden.

Hurtigtaster

Apple har gjort en stor jobb med å gjøre enhetene enklere å bruke ved hjelp av et maskinvaretastatur. Mange av Apples egne apper har fått mange nye tastatursnarveier, og det finnes også langt flere hurtigtaster som virker universelt i alle situasjoner. For å få en oversikt hvilke tastatursnarveier du har tilgjengelig i appen du bruker, kan du trykke og holde nede Command (⌘). Trykk og hold nede Globus-knappen (🌐 ) for å få en oversikt over universelle hurtigtaster.

Split view-meny

Split view lar deg dele skjermen mellom to apper. Dette er en mulighet som har eksistert en stund på Ipad, men muligheten har vært lite kjent, og den har ligget litt skjult i brukergrensesnittet. Du som har oppdatert til versjon 15 eller nyere av iPadOS, har kanskje lagt merke til at mange apper har fått tre små prikker helt øverst i midten. Denne gir deg enkel tilgang til denne muligheten.

Skjermbilde av menyen for delt visning
Skjermbilde av øverste del av skjermbildet til Safari på iPad

Peke eller klikk her og du vil se denne lille menyen

Skjermbilde av menyen for delt visning - valg to

Valgene du finner her er:

 • vis appen i fullskjerm
 • plasser appen til venstre
 • plasser appen til høyre

Etter at du har valgt en plassering av appen, vil du bli bedt om å åpne appen som skal være i andre halvdel av skjermen fra Docken eller hjem-skjermen.

Skjermbilde av to apper i delt visning

Pek og dra i stolpen i midten for å velge fordelingen av skjermområde. Pek å dra på de tre prikkene øverst for å plassere et av vinduene oppå det andre. Pek eller klikk på tre prikker for å åpne Split view-menyen for eventuelt å velge fullskjermsvisning for aktuell app.

Nytt i tilgjengelighetsinnstillingene

Tilgjengelighetsfunksjoner har ikke vært hovedfokus for denne oppdateringen. Likevel har vi observert noen nyheter som det kan være nyttig for noen å merke seg for å gi nye brukere tilgang til å bruke iPad eller iPhone mer effektivt. Her er det vi har oppdaget av nyheter så langt.

Merk: Det kan dukke opp nye muligheter før neste store oppdatering, så følg med her på Kunnskapsbanken hvis dette er noe du har interesse av.

Bryterstrying med lyd

Bruk lyder som du lager med munnen din for å betjene bryterkontrollfunksjonen i iPad eller iPhone. Bryterkontrol har vært en mulighet siden versjon 7 av iOS. Du kan betjene en iPad ved hjelp av en eller flere brytere, og betjening kan skje ved hjelp av ulike metoder. Du finner en detaljert artikkel om bryterstyring i artikkelen “Betjene iPad med brytere”.

Aktiver denne funksjonen i Innstillinger – Tilgjengelighet – Bryterkontroll. Velg “Brytere” og “Legg til ny bryter…”. Velg “Lyd”. Du vil nå se denne menyen:

Skjermbilde av menyen Lyd i bryterkontroll i iOS 15

Velg “Øv deg”, for å få prøve ut de ulike lydene. Systemet lytter på deg, og vil si fra hvis en lyd er gjenkjent. Lydene er definert på forhånd. Du kan ikke legge inn dine egne lyder.

Når du har funnet en lyd du har god kontroll på, velger du en bryterhandling som denne lyden skal aktivere. Denne innstillingen tar over mikrofonen på enheten din, noe som gjør at du ikke kan bruke den til andre ting når bryterkontroll er aktivert med bruk av lydkontroll.

Bakgrunnslyder

Denne innstillingen spiller av bakgrunnslyder for å skjule uønsket støy som kan virke forstyrrende for noen. Du finner denne funksjonen i Innstillinger – Tilgjengelighet – Hørsel/syn. Velg “Bakgrunnslyder”. Du vil nå få se denne menyen:

Skjermbilde av menyen Bakgrunnslyder i iOS 15

Velg hvilken lyd du vil høre når funksjonen er slått på ved å velge «Lyd».

Velg så ønsket volum på lyden, og velg hvor mye av lyden som skal høres når du spiller av musikk eller for eksempel ser på en film.

Musetaster

Denne funksjonen har eksistert lenge på andre plattformer, men er nå lagt til som en del av iPadOS eller iOS. Musetaster lar deg styre musebevegelser og klikk ved hjelp av et maskinvaretastatur. Du kan velge å bruke talltastaturet, eller noen av tastene på det vanlige tastaturet.

Musetaster finner du her: Innstillinger – Tilgjengelighet – Berøring – AssistiveTouch – Musetaster

Skjermbilde av menyen Musetaster i iOS 15

I denne menyen starter du musetaster, velger tastatur og så hastighet på musemarkøren.

Bruke spillkontroller

Det er nå mulig å bruke spillkontroller til betjening av iPad via AssistiveTouch. Du kan bruke spillkontroller til Xbox (inkludert Microsoft Adaptive Controller) og Playstation Dual Shock 4 og 5. Det finnes også dedikerte spillkontroller til Apple-produkter som kan benyttes til dette. Koble til spillkontrollen via Bluetooth, og aktiver funksjonen her: Innstillinger – Tilgjengelighet – Berøring – AssistiveTouch – Bruk spillkontroller. Husk at AssistiveTouch må være aktivert for at dette skal fungere.

Innstillinger per app

Denne innstillingen finner du helt nederst i Tilgjengelighetsmenyen. Her kan du gjøre en del valg for det visuelle brukergrensesnittet som bare gjelder en app. Tanken er at noen apper kanskje ikke er helt optimale i forhold til fargevalg og kontraster, og at det vil være nyttig for noen å kunne endre utseende for disse appene, uten å endre de generelle valgene for hele systemet. Menyvalgene du finner her vil du kjenne igjen hvis du har gått gjennom valg for skjerm og tekststørrelse som du finner under overskriften “Syn” i Tilgjengelighetsmenyen.

Oppsummering

Versjon 15 er en betydelig oppdatering av iPadOS og iOS, og mye er endret. Vår gjennomgang viser bare en liten bit av dette. Ta en titt på brukerhåndboken for iPadOS (apple.no) for å få kortfattede gjennomganger av muligheter på ting som du er interessert i.