En kvinne med ryggen til sitter foran en bærbar pc og har videomøte med en annen kvinne (Foto: colourbox.com)

Nedsatt hørsel og videomøter

Morten Flatebø Arbeid og utdanning, Hørsel

Skype og Teams er eksempler på løsninger som gjør at vi kan samhandle med kollegaer og andre. For personer med nedsatt hørsel kan det gi noen utfordringer å delta på videomøter.

Av audiopedagog Kristin Anholt ved NAV Hjelpemiddelsentral Møre og Romsdal

Hodetelefoner er ikke tilpasset høreapparater

Mange benytter hodetelefoner for å få god lyd på videomøter. Bruker du høreapparat eller har Cochleaimplantat (CI) er hodetelefoner sjeldent en god løsning siden hodetelefonene ikke er tilpasset høreapparater og CI. Lyden blir dårlig, hodetelefonene sitter ikke godt på og det kan gi andre utfordringer som for eksempel feedback i høreapparatet.

Få hjelp til å finne god løsning

De fleste leverandører av høreapparater har tilbehør som kan kobles opp til telefon og pc via bluetooth eller kabel. I tillegg finnes det annet utstyr som kan benyttes. Roger Pen er et eksempel på et hjelpemiddel som benyttes av mange med høreapparat og CI.

Både tilbehør til høreapparater og Roger Pen kan bidra til at lydkvaliteten blir bedre på videomøter og at kommunikasjonen og den digitale samhandlingen blir enklere.

Ved spørsmål eller behov for veiledning, ta kontakt med din lokale NAV Hjelpemiddelsentral. Rådgivere på fagområdet hørsel kan hjelpe deg med å finne riktig løsning.

Les også Statped sine 10 tips til lærere som skal ha videomøter med elever med nedsatt hørsel. De konkrete tipsene er nyttige for alle som skal holde videomøter.


Relatert innhold