Smilende ung dame med hodetelefoner som sitter foran datamaskinen og arbeider (Foto: colourbox.com)

NAV tilbyr konsultasjoner på video

Morten Flatebø Teknologi, Verktøy

NAV Hjelpemiddelsentral tilbyr samtaler på video. Alt du trenger er internett/4G og en pc/mac, nettbrett eller smarttelefon med kamera og mikrofon. Videoløsningen er kryptert og det er trygt å ha brukere med i samtalen. 

Det er mange samtaler og avtaler som egner seg for videomøte, for eksempel

  • befaring
  • veiledning
  • vurdering
  • teknisk bistand med mer

Når dere avtaler et møte på video, oppretter den ansatte på NAV Hjelpemiddelsentral et videomøte og sender deg en e-post med en lenke. Når tidspunktet for avtalen kommer, klikker du på lenken som går til en nettside. Vi har erfart at nettleseren Chrome fungerer best til slike videomøter.

Flere personer kan delta på et videomøte samtidig, for eksempel NAV Hjelpemiddelsentral, kommunen og bruker. Alle som deltar må bruke samme lenke. 

Av hensyn til personvern, er det strenge regler for hvem NAV kan sende lenken til. Lenken kan sendes til e-postadressen til kommuneansatte. Når den sendes til privatpersoner bruker vi først og fremst e-postadressen som er registrert i sentrale registre. Du kan også oppleve at vi stiller spørsmål for å identifisere deg.

Du trenger ikke å opprette en bruker eller logge deg inn for å delta i samtalen. 

Sjekk innstillinger

Når du starter videomøtet, får du opp bildet nedenfor. 

Første gang er det lurt å sjekke innstillingene.  

Sjekk hva som er koblet til av kamera, mikrofon og høyttaler. Du kan også teste lydkvaliteten. 

Noen ganger opplever folk at det ikke er lyd, enten inn- eller utgående. Da har man som regel valgt feil lydkilde. Bruker du pc til videomøtet, kan det være lurt å koble fra alt tilleggsutstyr hvis det ikke virker.  

Problemer med å koble deg på?

Jobber du i kommunen og opplever at du ikke kan koble deg på videomøtet? Kommunen kan ha sperret for videosamtaler. Som en nødløsning kan du bruke 4G. Ta eventuelt kontakt med IT-avdelingen i kommunen og be dem om å åpne opp for NAV i sine nettverk. 

Bruker dere Microsoft Teams i din kommune, kan videomøte i Teams brukes. Har du ikke prøvd det før? Ta kontakt med hjelpemiddelsentralen, så veileder vi deg.  

Eksempler

Nedenfor ser du to ulike eksempler på samtaler gjennomført på videomøte.

Eksempel 1: Samhandling mellom kommune og NAV Hjelpemiddelsentral

Eksempel 2: Digital samhandling i komplekse brukersaker