Møt Andreas i Digjobb

Morten Flatebø Bevegelse, Kommunikasjon

I denne filmen møter du Andreas som forteller hva det betyr for ham å ha en jobb. Han deler også sine drømmer om framtiden.

Andreas fra Oslo bruker en øyestyrt datamaskin for å kommunisere. Han er ferdig med videregående skole, og har flyttet for seg selv. På dagtid er han på et dagsenter. I tillegg får han tilbud om voksenopplæring fra Oslo Voksenopplæring Nydalen en gang i uka. Voksenopplæringssenteret er opptatt av å undervise der elevene er og samtidig veilede de ansatte i boligen eller dagsenteret. Muligheter for tilpasset arbeid er viktig for skolen.

Læreren til Andreas på voksenopplæringssenteret har introdusert ham for prosjektet Digjobb fra ISAAC Norge. Digjobb er et prosjekt som gir arbeidsmuligheter til mennesker med nedsatt bevegelse og kommunikasjonsvansker. Via Digjobb har Andreas fått mulighet til å bistå hjelpemiddel- og læremiddelutviklere med å teste om læremidler, nettsteder og spill er tilgjengelige for øyestyringsbrukere. Andreas har også bistått med testing av et nytt styringssystem med bevegelsesstyring for firmaene Elevkanalen og Studix.

Deltakere fra Digjobb har dessuten bistått utviklere i NRK og TV2 Skole med testing av deres nettsteder og apper. Da har deltakerne møtt utviklere i NRK og TV2 i deres lokaler. Det har vært svært nyttig for utviklerne, og en spennende opplevelse for deltakerne.

I filmen forteller Andreas om sine tanker og drømmer om framtiden. Han hadde det vanskelig før han fikk en funksjonell øyestyring, men forteller at nå har han det bra. Han har likevel en drøm om å kunne hjelpe barn med samme behov som seg selv på skolen han selv har gått.

I Digjobb har det vært viktig å få fram deltakernes egne tanker og ønsker. I filmen sier Andreas noe som har vært viktig for prosjektet:

“Jeg har ikke forandret meg som person etter at jeg fikk en jobb, men andre mennesker har forandret seg overfor meg. Dette er et viktig prosjekt fordi det hjelper mennesker som meg å få vise andre hvem jeg er.”

Lenker