Lydbøker når vanlige bøker blir vanskelig å lese

Lydbøker kan erstatte vanlige bøker når man av en eller annen grunn har problemer med å lese trykket skrift. I tillegg til å gi elever og studenter tilgang til skolebøker og faglitteratur, vil lydbøker også kunne gi litterære opplevelser og underholdning på lik linje med vanlige bøker.

Lydbøker kan kjøpes via mange norske og utenlandske nettbokhandlere, og spilles av på apper som nettbokhandelen gir tilgang til. Lydbøker kan også lånes på biblioteket både fysisk og digitalt. Noen biblioteker har egne avspillere til sine brukere.

Norsk lyd- og blindeskriftsbibliotek (nlb.no) er et nettbibliotek som låner ut lydbøker til alle som kan dokumentere at de har problemer med å lese trykket skrift. Tjenesten er gratis på lik linje med bibliotekene. På nettsiden registrerer du deg som låner og får tilsendt lånernummer og PIN-kode for å logge deg inn. Du kan låne bøker og lese dem på NLBs nettside, eller du kan bruke en av appene som støtter lån og lesing av bøker fra NLB. De er universelt utformet, og kan lastes ned gratis fra App Store eller Google Play.

Apper for lesing av lydbøker fra NLB

Dolphin EasyReader

Hjelpemiddelprodusenten Dolphin har laget denne appen som kan brukes til å låne og lese bøker fra NLB og nettbibliotek i andre land, inkludert andre nordiske land og USA. Om appen “Dolphin EasyReader”.

NLB – Maneno

Maneno er laget for barn som skal låne bøker hos NLB. Appen bruker mye grafikk og er nok mest ment å bli brukt av barn som ikke har synshemming, men som har problemer med å lese vanlige bøker av andre grunner. Appen skal gjøre det lystbetont å lese og har innebygde elementer som motiverer til lesing. Om appen “NLB – Maneno”.

Lydhør

Appen “Lydhør” er utviklet av NLB med tanke på at NLBs mange synshemmede lånere enkelt og raskt skal kunne låne og lese lydbøker. Lydhør kan også være nyttig også for andre enn synshemmede. Om appen “Lydhør”.