De fleste som lever med en demenssykdom, ønsker å bo lengst mulig hjemme. God tilrettelegging kan være avgjørende for en bedre hverdag, og kan bidra til at man kan fortsette å bo hjemme.
Hjemme har vi rutiner og mange ting går på autopilot, og det føles trygt og godt i eget hjem. Etter hvert som sykdommen utvikler seg, vil utfordringene melde seg, og behov for å motta hjelp vil bli større. Over 40% av personer over 70 år som mottar hjemmetjenester, har demens (fhi.no). Vi lever lenger, vi blir flere eldre i Norge, og det tilsier at det blir langt flere med demensdiagnose i årene som kommer.
Forekomst av demens
Økningen i antall personer med demens vises i et demenskart som Aldring og Helse presenterer. Kartet viser hvordan forekomsten av demens sannsynligvis vil være i hver enkelt kommune i årene fremover. Demenskartet gir oss et perspektiv på hvilke utfordringer samfunnet og velferdssystemet vårt står overfor i fremtiden. Vi bør derfor tenke over hvordan vi kan tilrettelegge for alderdommen i eget hjem, for å unngå at vi trenger institusjonsplass for tidlig.
Tilrettelegging av boligen
Et godt tilrettelagt hjem kan føles tryggere og enklere for både personen med demens, og de pårørende. Det finnes enkle grep vi kan ta selv. Alle farer kan ikke fjernes, men tenk igjennom og se om det er mulig å gjøre noen endringer for å forebygge uhell og skader. Det handler om å
- gjøre hjemmet trygt og sikkert i forhold til brann og ulykker
- hindre fallfare
- gjøre hjemmet lettstelt
- gjøre det enkelt å finne frem
- gjenkjenne og forstå omgivelsene
Ergoterapeut eller hjemmetjenesten i kommunen kan hjelpe med kartlegging og råd om tilpasninger i hjemmet. De kan også bistå med søknad om hjelpemidler ved behov. I noen tilfeller kan det være nødvendig å bytte bolig, fordi tilpasning ikke er mulig eller blir for omfattende og krevende.
Råd og tips om tilrettelegging
Det finnes allerede mye god informasjon om hvordan en kan tilrettelegge boligen for personer med demens. Vi har derfor valgt å ikke utdype dette, men viser i stedet til nettsider som gir tips, råd og veiledning til et demensvennlig hjem.
På Hvakanhjelpe.no finner du blant annet
- om tilrettelegging i de enkelte rommene
- videoer om demensvennlige omgivelser
- om brannsikkerhet i boligen
Nasjonalforeningen for folkehelsen gir råd om
Utviklingssenter for sykehjem og hjemmetjenester i Oslo kommune har laget en
Det finnes visningsmiljøer med eksempler på tilrettelegging og hjelpemidler i boligen på flere steder i landet. Ett eksempel er Almas hus, Senter for fagutvikling og forskning i Oslo kommune, som bl.a. kan ta imot besøkende etter avtale. Almas hus er en visningsleilighet som viser tilrettelegging i hjemmet for å mestre i trygge omgivelser.
Forskning og prosjekter
Her har vi samlet lenker til noen forskningsrapporter og prosjektbeskrivelser. Disse belyser hvilken betydning tilrettelegging har for å kunne leve i sine vante omgivelser lengst mulig. Samtidig kan forandringer være utfordrende, fordi demenssykdommen forstyrrer den vante rytmen.
- Forskningsomtalen “Å bo hjemme med demens” (publisert på forskning.no) understreker blant annet viktigheten av å ta den demensrammede med på råd i tilrettelegging av boligen. Hele forskningsrapporten “Boligens betydning slik den oppfattes av personer med demens” er tilgjengelig på engelsk.
- Forskningomtalen “Tilrettelagte tiltak for at eldre med demens skal kunne bo lengre hjemme” (publisert på fhi.no) trekker fram betydningen av individuelle og samordnede tiltak for å unngå eller utsette innleggelse på sykehjem
- Prosjektet “Bo hjemme med demens – hva er viktig for deg?” (Universitetet i Bergen) ble startet i 2017 og varer ut 2024. Prosjektet skal kartlegge behov som oppstår etter at demensdiagnosen er stilt og hvilke tiltak som kan opprettholde livskvalitet og forebygge belastning hos demensrammede og pårørende. Det er ikke publisert noen foreløpig rapport fra studien.