Posisjonsdeling og sporing av mobile enheter

Smarttelefoner og -klokker har ofte innbygget GPS-mottaker som kan beregne posisjonen til enheten. Disse dataene kan sammen med mobildata og trådløse nettverk sørge for at posisjon kan angis svært nøyaktig.

Apper som ligger på din enhet kan utnytte disse dataene og hjelpe deg til å få en tryggere og kanskje enklere hverdag. Ved at din posisjon blir delt med andre enheter og personer kan du for eksempel føle deg litt tryggere hvis du går deg bort, eller du kan få hjelp til å finne enheter.

iOS og iPadOS

I appen “Innstillinger” under punktet “Personvern og sikkerhet” finner du valget “Stedstjenester”. Her kan du velge om du vil angi stedet der enheten befinner seg (slå på GPS), og du kan velge hvilke apper som skal få lov å bruke funksjonen stedstjenester. Her velger du også om du vil dele posisjonen til din enhet med andre enheter som du eller andre eier. Hvis du bruker familiedeling, vil du se listen med medlemmene i din familie, og du kan velge hvem av dem som kan se hvor du er.

Alle smartklokker, telefoner, nettbrett og datamaskiner fra Apple har innebygget appen “Hvor er?”. Den bruker du til å finne dine enheter og personer som har valgt å dele posisjonen sin med deg. Her finner du en beskrivelse av appen “Hvor er?”.

Appene “Kart” og “Google Maps” kan begge dele posisjonen din med andre. I tillegg kan Google Maps finne posisjonen til kontakter i din kontaktliste hos Google hvis personen tillater dette.

Du kan også bruke Siri til å finne personer og til å dele din posisjon med andre. Du kan bruke disse kommandoene:

  • “Hvor er (navn til person/enhet)?”: Det vil dukke opp et lite kart på skjermen som viser hvor personen er. Her finner du også å lenke til Kart-appen som vil hjelpe deg å navigere fram til posisjonen.
  • “Fortell (navn til person) hvor jeg er.”: Det blir skrevet en tekstmelding med stedsangivelse. Følg anvisning på skjermen, hvis du ikke tidligere har delt posisjonen din med denne personen.

Android

Som for IOS har også Android muligheter for å dele og spore posisjonen til enheter via GPS og kartvisning. Funksjonen er kalt Google posisjonsdeling.

Delingsfunksjonaliteten benytter seg av Google Maps, for å vise delte posisjoner til andre personer som har aktivert deling av sin posisjon med deg.

Les mer om hvordan du går frem for å dele posisjon og vise delte posisjoner på Android-enheter med Google Maps.