Alarmer, påminnelser og varsler

Visste du at innebygget i din smarttelefon, -klokke eller nettbrett er funksjoner som kan varsle deg om en nært forstående avtale? Du kan også bli minnet på hva du skal gjøre når du kommer til et bestemt sted, eller minne deg på viktige ting du må huske hver dag på et bestemt tidspunkt.

Her får du beskrevet hvordan du slår på disse varslene og påminnelsene og hvordan du kan bli varslet

iPhone og iPad

Alle produkter fra Apple har systemer for varslinger, alarmer og påminnelser. Dersom du har flere produkter fra denne produsenten, kan du logge inn i nettbrett, telefon eller smartklokke på din AppleID. Dette gjør at varslinger og påminnelser vil skje på alle disse enhetene, uavhengig av hvilken enhet du opprettet varslet eller påminnelsen på. Hver enhet har individuelle innstillinger for varslinger, og du vil kun få varsler fra apper som du har installert på enheten.

Påminnelser

Om appen Påminnelser.

Varslinger

Et varsel i en dings fra Apple vil ofte komme fra en app som du har installert på denne. Du kan også få varsler fra nettsteder, for eksempel nyhetsvarsel fra en avisside. Disse varslene styres av nettleseren som du bruker. Operativsystemet i enheten din kan også gi deg varsler om at du har lite strøm på batteriet.

Mange av oss har installert mange apper på sine enheter, og det er slett ikke alle som vi trenger å få varslinger fra. Hvis du har slått på for mange varslinger kan det oppleves som masete, stressende eller du begynner å ignorere varsler, og du kan gå glipp av de som er viktige for deg. Slik kan du velge hvilke varsler du skal få, og hvordan de skal gis til deg:

Når du tar i bruk en ny en app

Etter at du har lastet ned en app fra AppStore og skal ta appen i bruk for første gang vil du ofte se denne dialogboksen midt på skjermen din:

Skjermbilde av dialogboksen om å gi tillatelse på iPhone

Her blir du bedt om å gi appen tillatelse til å sende varslinger til dine enheter. Her vil det være fornuftig å svare “Ikke tillat” hvis du ikke har behov for å få varsel fra appen. Hvis du senere skulle ombestemme deg, kan du endre på dette. Les mer om dette lengre nede på siden.

Slik blir du varslet

Et varsel kan gis på ulike måter og du kan bestemme hvordan du skal motta dem. Dette kan endres individuelt for hver app du bruker.

Skjermbilde av varsel på låst skjerm

Varsler på låst skjerm: Dette er varsler du ser straks du løfter opp telefonen før du har skrevet inn PIN- koden eller logget på med fingeravtrykk eller ansiktsgjenkjenning. Du kan også bli varslet i form av en varsellyd eller en talemelding fra Siri.

Skjermbilde av Varslingssenter på iPhone

Varslingssenter: Her finner du alle varsler som du ikke har lest og/eller bekreftet. Du åpner Varslingssenteret ved å sveipe ned med en finger fra midten øverst på skjermen eller trykke Globus-symbolet + N hvis du har koblet et tastatur til nettbrettet eller telefonen din. På låst skjerm åpner du Varslingssenteret ved å stryke opp fra midten av skjermen.

Banner: Et banner er en tekstboks som dukker opp på øverst på skjermen straks varslet kommer inn.

Innstillinger for varslinger

I appen Innstillinger finner du Varslinger i hovedmenyen på iPhone og iPad.

Skjermbilde av innstillinger for varslinger på iPhone

Her finner du en rekke innstillinger som gjelder generelt, og individuelle innstillinger for hver app som kan sende varsler. Her er en kort oversikt over disse innstillingene:

 • Vis som: Velg hvordan varslene vises i Varslingssenteret.
 • Planlagt sammendrag: Få varsler fra mindre viktige apper samtidig på tidspunkt som du velger selv.
 • Forhåndsvis: Velg om du vil se innholdet i varslet i banner eller varslingssenter eller om du bare skal se hvilken app som har sendt varslet.
 • Skjermdeling: Slå av varsler når du deler skjermen.
 • Siri:
  • Kunngjør varsler: Siri kan lese opp varsler straks de dukker opp. Her kan du slå på denne muligheten.
  • Bruk kunngjøring når du er koblet til hodetelefoner. Du kan også velge å kun bruke muligheten når du har koblet til hodetelefoner. Dette gjelder kun hodetelefoner som støtter dette.
  • Svar uten bekreftelse: Siri svarer på en varsling uten at du trenger å bekrefte.  
 • Kunngjør varslinger fra: Her finner du en liste over alle apper som kan sende varslinger til deg. Her kan du velge om appen skal få lov å sende varslinger til deg, og hvordan det skal skje.

Alarmer

iPhone, iPad og Apple Watch har alle en innebygget klokke-app som kan fungere som en alarmklokke. Slik legger du til en alarm på iPhone:

Skjermbilde av alarmer på iPhone
 1. Åpne appen “Klokke”, og velg fanen “Alarm” nederst på skjermen
 2. Trykk på pluss-tegnet (+) øverst til høyre på skjermen
 3. Velg tidspunkt, om alarmen skal gjentas, alarmlyd og om det skal være mulig å bruke slumreknappen.
 4. Velg “Arkiver” når du har gjort dine valg.

Alarmer kan også aktiveres via Siri. Her er talekommandoer du kan bruke:

 • “Vekk meg klokken åtte”
 • “Vekk meg om to timer”

Android

Android er et operativsystem for mobile enheter som brukes i telefoner og nettbrett fra en rekke ulike produsenter. Android er et åpent system og det kan endres etter produsentens egne ønsker. Derfor kan det ofte være vanskelig å beskrive funksjoner i Android på generelt grunnlag. Det vi beskriver her gjelder for Android i enheter av merket Samsung. Har du et annet merke, kan ting se annerledes ut der. Vårt nettbrett hadde versjon 10 av Android.

Påminnelser

Vårt nettbrett har ikke en egen innebygget app for påminnelser. På Play Store kan du laste ned apper for påminnelser. Dessverre har vi enda ikke funnet noen her som vi vil anbefale til dette.

Google har bygget tjenesten Google Assistent i operativsystemet. Dette er en talebasert kommando- og søketjeneste. Som en del av denne kan man legge til påminnelser ved hjelp av talekommadoer eller tastaturet. Hold inne hjemknappen til du ser “Hei! Hva kan jeg hjelpe deg med?”. Trykk på mikrofonen hvis du vil lese inn beskjeden eller på tastatursymbolet for å skrive inn beskjeden. Begynn med frasen “Minn meg på…” og legg til en handling, dato og klokkeslett. Du vil så få påminnelsen i form av et lydsignal og en tekstboks med påminnelsen. Denne tjenesten blir ikke støttet av stedtjenester, så du vil ikke kunne be om å få påminnelser når du ankommer eller forlater et bestemt sted.

Varsler

Øverst på hjemskjermen, ved siden av klokkeslettet kan du se om du har fått noen varsler fra en eller flere apper. Ved å trykke på denne statuslinjen, vil du kunne få se varslene.

I innstillingene til telefonen eller nettbrettet finner du innstillingene for varsler. Velg “Varsler” i hovedmenyen. Du vil nå se denne menyen:

Skjermbilde av varsel på Android

Her kan du velge noen innstillinger, og du kan se en oversikt over de siste varslene som er sendt deg.

Under menyvalget Apper i Innstillingsmenyen kan du velge hvilke varsler du skal få fra hver enkelt app, eller du kan velge å ikke motta varsel for hver app.

Alarmer

Sammen med nettbrett får du en klokke-app, som kan brukes som en vekkerklokke. Ved å bruke talekommandoen “Vekk meg klokken…” kan du legge til alarmer i denne appen. Du kan også enkelt legge til alarmer manuelt ved å trykke på pluss-tegnet (+) øverst til høyre i appen.