Ingressbilde til appen Just press record

Just Press Record

Hilde Fresjarå App, Arbeid og utdanning (app), Lese- og skrivestøtte (app), Syn (app)

Just Press Record er en enkel taleopptaker for iOS og iPadOS som synkroniserer opptak til alle enhetene dine, og transkriberer det som blir sagt i opptaket.

Beskrevet av Birger Kjelbye

Hvordan virker den?

I dag finnes det ganske mange taleopptaksapper, foruten Taleopptaker som følger med iPhone og iPad når du kjøper den. Taleopptakeren på iPhone/iPad er grei nok, men kan være litt knotete å redigere og administrere, særlig hvis man har noe dårlig eller manglende syn. Da er det heller greit å ta en titt på tredjeparts app, og «Just Press Record» anses som et godt eksempel.

Denne appen finnes ikke med norsk brukergrensesnitt, men kan likevel transkribere innlest tale på norsk. Forutsetningen er at du velger dette i innstillingsmenyen.

Innstillinger

Appen har en innstillingsmeny (Settings). I menyen finner du disse valgene:

 • Input device: Velg mikrofonen du vil bruke til opptak.
 • Use stereo microphone: Velg om opptak skal være i stereo eller ikke.
 • Custom audio settings: Velg filformat og kvalitet på lydopptaket. Standardvalget er oftest det beste (se lengre ned på siden).
 • Transcription Language: Her velger du språket til transkripsjonen.
 • Storage Location: Velg hvor filene skal lagres
 • Advanced: Noen ekstra innstillinger som kan være nyttig å kjenne til:
  • Transcribe highlighting: Marker tekst under opplesing.
  • Unplayed Badges: Slå på markering av opptak du ikke har hørt.
  • Autotranscribe: Velg når opptak skal transkriberes: Alltid, korte opptak eller aldri.
  • Search Index: Rydd opp i søkeindeks
 • Need help? Les ofte stilte spørsmål

Veiledning til bruk av appen

Installering

Programmet lar seg raskt installere, og i forbindelse med installeringen, vil du få en forespørsel om du vil gi tilgang til iCloud. Under forutsetning av at du har en Apple-ID som gir deg tilgang til iCloud, vil jeg sterkt anbefale at du gjør nettopp dette.

iCloud gjør det mulig å ha tilgang til alle opptakene dine på de enhetene som er logget på din AppleID.

For å være en hurtigopptaker, gjør appen akkurat det den lover. På skjermen har du en stor rød knapp midt på skjermen nederst. Du finner den lett hvis du bruker VoiceOver. Trykker du på denne knappen, starter du rett og slett opptaket. Det kommer et lite lydsignal når du starter opptaket, og ett når du stopper det.

Opptaket kan pågå så lenge du vil, men pass på at du har nok strøm på batteriet eller er tilkoblet lader, så ikke du stopper opp midt i den spennende delen.

Og grunnen til det kan gå så lenge, er at du lagrer direkte til iCloud, som jo i utgangspunktet har flere hundre MB med lagringsplass.  Dermed vet du at du har lagret sikkert det du har tatt opp, kanskje dette var det flotte intervjuet du trodde du ville gå glipp av, fordi den andre  digitale opptakeren din gikk tom for strøm.

Kvalitet

Kvaliteten er overraskende god.  Jeg har selv brukt opptak via denne appen i forbindelse med et radiointervju, og med etterbehandling i et studioprogram som heter SoundForge, kom opptaket ut med de krav til lydkvalitet man krever via en slik sending.

Navn på opptak og lagring

Med en gang du avslutter et opptak blir det lagret. Du kan også pause opptaket hvis ønskelig, og det som er gått inn til da, blir mellomlagret under tidsstempel. Når du har gjort ferdig et opptak, er det alltid lurt å gi et navn som gjør det lett å finne igjen.

Gjør du flere opptak samme dag, ender disse i samme dokumentmappe med dato og klokkeslett som merke. Dette kan være veldig praktisk hvis du f.eks. er på et seminar eller har en rekke med planlagte intervjuer på et arrangement. Går du inn i mappen, vil de individuelle opptakene stå oppført, og har du da endret navn til innholdets art, er det en enkel sak å hente dem ut for gjenhør eller eksport.

Etter at opptaket er gjort, blir opptaket transkribert, og det lages en tekstfil som viser det som ble sagt under opptaket. Denne kan du senere bruke i andre apper, f.eks. i en tekstbehandler.

Opptakene kan ikke redigeres i dette programmet, men lar seg lett eksportere til andre apper og programmer på enten Mac eller pc hvis dette skulle være nødvendig.

Installering på Apple Watch

Du må inn i Apple Watch-appen på din iPhone for å kunne overføre denne appen til Apple Watch. Etter at du har valgt denne kan du gå direkte til Layout-menyen på klokken og aktivere appen derfra.

JustPressRecord i bruk på Apple Watch

Når du starter appen, får du frem et “klart til opptak”-bilde. Og akkurat som navnet antyder, trykker du på start-knappen, og opptaket er i gang.

Vær da klar over at det er klokkens mikrofon som tar opp lyden, og ikke mikrofonen på iPhonen. Du kan faktisk ha telefonen i lommen, eller ikke i nærheten i det hele tatt.

Fordelen med dette er at opptaket blir mer diskret – ja, nærmest hemmelig om du vil – men husk at det er klare og strenge regler på hva man kan ta opp og publisere  når det gjelder samtaler eller opptak med andre. Men, det er jo greit å vite at opptaket går sin gang, og ser du skjermen på klokken, ser du at opptaket flyter av gårde i form av en bevegelig kurve.

Når du er ferdig, trykker du på stopp, og filen blir automatisk lagret i klokken hvis iPhonen ikke er tilgjengelig eller innen rekkevidde. Den ferdige filen blir automatisk lagret i iCloud om du har konfigurert appen for dette.

Lydfilen lages som en w4a-fil, og en halv times opptak tar omtrent 1,5 mb. En slik lydfil kan spilles av alle kjente mediespillere.

Min erfaring med opptak fra klokken er god, men jeg er av den oppfatning at man bør sitte noenlunde rolig med klokkearmen og helst holde den noenlunde mot lydkilden. En super måte å lage impromptu intervjuer uten for mye styr, eller kanskje Den Store Ideen trenger å komme fort ut og bli lagret for etterslekten?

Konklusjon

Dette programmet er særdeles enkelt og greit å bruke, og har du VoiceOver finner du fort frem til de enkelte betjeningsknappene. Menyer og valg er enkle å forholde seg til, og det er et meget hjelpsomt program for mindre og større stemmenotater i høy kvalitet.

Mulighetene til å lagre filene direkte i iCloud, gjør at du kan sove godt og vite at dine opptak er sikret med en gang.

Gjør det til en vane å lage opptak var viktige samtaler og møter, du vet aldri når det vil lønne seg.

Tilgjengelighet

 • Bryterstyring
 • Skjermleser

Kompatibilitet

Kompatibel med iPhone, iPad og Apple Watch.

Leverandør

Open Planet Software

Last ned

App Store – Just Press Record

Appen koster ca. 60,-