Kvinne på sitski med mannlig ledsager på full fart ned bakken (Foto: Bardum)

Enkle råd til bruk av sittende alpin-utstyr

Morten Flatebø Barn og unge, Bevegelse, Hjem og fritid

Før du søker om sitski, er det viktig med en god kartlegging. I denne artikkelen får du tips til valg av riktig utstyr.

Av fysioterapeut og sitski-instruktør Berit Stølen, NAV Hjelpemiddelsentral Vest-Viken

Brukerens funksjon

Før du kan velge riktig utstyr må du foreta en kartlegging av brukerens funksjon, både fysisk og kognitiv. Hvordan er funksjonen i armer og ben, balanse, eventuell spastisitet, kontrakturer, feilstillinger, bolkontroll, hodekontroll og lignende? For å vurdere selvstendig kjøring, er det viktig å også kartlegge kognitive funksjoner som oppmerksomhet, reaksjonsevne og evnen til å lese og forstå omgivelsene.

Kroppsmål

Du må ta mål av brukeren for å finne riktig størrelse og utforming av hjelpemiddelet. Enkelte skimodeller har seter som kan byttes ut ved vekst, mens andre leveres kun komplett i forskjellige størrelser. Ta mål av brukerens sittebredde, lårlengde, legglengde og rygghøyde. Det er viktig å ta mål med vinterklær på. Skal brukeren kjøre skien selv, må setet ha så god passform som mulig. Da brukes krykkestaver for å holde balansen og for å styre skien. For å finne krykkestavens lengde til bruk i alpint, måler du underarmslengden til bruker. Det kan være greit å opplyse om brukerens vekt med tanke på ski som er utstyrt med demping slik at denne blir justert riktig.

Aktiviteten

Før du søker om utstyret er det også viktig å kartlegge om brukeren kan håndtere skien selv eller om han/hun vil trenge en ledsager. Hvem skal eventuelt aktiviteten utføres sammen med? Det er viktig at både bruker og eventuell ansvarlig ledsager får opplæring i bruk av utstyret for å kunne beherske hjelpemiddelet på en trygg og forsvarlig måte. Man bør også vurdere hvor aktiviteten skal utføres. Er det alpinanlegg i nærheten som er tilrettelagt for mennesker med funksjonsnedsettelse? Alpinanleggene bør ha slake, brede bakker for nybegynnere. Det er også viktig å tenke gjennom hvordan utstyret skal transporteres. Noen modeller er enklere å demontere og transportere i standard bagasjerom, mens andre krever mer plass.

Ulike skimodeller

Når det gjelder sittende alpint kan man i hovedsak skille utstyret mellom en og to ski. En ski krever ofte relativt god sittebalanse og styrke i overkroppen. Denne typen ski er spesielt godt egnet for egenkjøring, men kan også benyttes som ledsagerkjørt ski. Selv for egenkjørere kan det være praktisk med en ledsagerbøyle i en opplæringsfase.

Utstyr med to ski er godt egnet for brukere med nedsatt sittebalanse som trenger mer stabilitet enn en ski kan gi. Denne typen ski kan også kjøres av bruker selv, men er spesielt godt egnet for ledsagerkjøring. Ved ledsagerkjørt ski stilles det ingen krav til kognitive ferdigheter hos bruker. To ski er bedre egnet for løssnøkjøring da den flyter bedre oppå snøen enn en ski gjør.

Vi anbefaler at utstyret prøves ut på snø før permanent utlån slik at man får testet kjøreegenskapene til de ulike skiene.

Nedkjøling

Det er viktig å huske på at personer med funksjonsnedsettelse ofte har nedsatt blodsirkulasjon og sensibilitet. Det er derfor viktig å være oppmerksom på faren for frostskader og nedkjøling. Det er lurt å bruke varme klær, eventuelt varmesåler og lignende eller kjørepose tilpasset sitskien. Å komme ut av setet og kontrollere føttene med jevne mellomrom, kan være et viktig forebyggende tiltak. Stramme remmer og lignende kan redusere sirkulasjonen ytterligere.

Tips til slutt

  • Ledsager bør ikke ha for lange ski, da disse kan komme i konflikt med skiene på hjelpemiddelet.
  • Alle ski bør glides og stålkanter slipes på vanlig vis.
  • Vi anbefaler bruk av hjelm både for ledsager og kjører.

Lykke til og god tur i bakken 🙂