Sitteplassen i en bil trenger ikke å være et standard bilsete. Det er mulig å sitte i en elektrisk rullestol eller i et spesialsete. Både komfort og sikkerhet må vurderes i samarbeid med bilrådgiver fra NAV og bilombygger.
Les mer om bruk av rullestol som sete i bil.
Personer som får tilrettelagt bil fra NAV trenger ofte en tilpasset sitteplass i bilen. Dette kan være egen elektrisk rullestol, originalsete i bilen eller et innmontert spesialsete. Sitteplassen må være i tilknytning til en av karosseriets forsterkede stolper slik at man kan benytte originalt bilbelte eller ettermontere et godkjent bilbelte.
Rullestol
Fordeler
- Unngår overflytting mellom rullestol og bilsete (overflytting i bil kan være krevende med tanke på at det ofte er lavt under taket)
- Rullestolen er tilpasset den enkelte og kan gi god sittestabilitet
- En elektrisk rullestol har som regel elektriske setejusteringer som gir mulighet for stillingsendring og trykkavlastning
Ulemper
- Sittehøyden i en elektrisk rullestol er ofte høyere enn i et standard bilsete. Det kan gi en utfordring med tanke på innkjøringshøyde, innvendig takhøyde, høyde under rattet og sikt ut frontruta. (Se bildet under.)
- En elektrisk rullestol er bredere enn originalsetene, og det kan derfor være behov for tilpasning av førermiljøet dersom rullestol skal benyttes som førersete
- Ved reparasjoner på rullestolen vil den ikke være tilgjengelig som bilsete

Originalt bilsete og spesialsete
Fordeler
- Lite bevegelse i setene under kjøring
- Sjelden utfordringer med tanke på sittehøyde, utsyn og høyde under rattet
- Andre som skal kjøre bilen kan som regel benytte samme sete
Ulemper
- Man må foreta overflytting mellom rullestol og bilsete/spesialsete inne i bilen
- Rullestolen krever plass og gir ekstra lastevekt. Dette kan gå på bekostning av andre passasjerplasser og andre hjelpemidler som er nødvendig å ha med i bilen

Liggende transport
Noen medisinske tilstander gjør at personer ikke kan transporteres sittende, men må ligge i bilen. Løsninger med liggende transport må alltid godkjennes av Statens vegvesen før ombyggingen kan starte. Påbud om bruk av bilbelte eller annet sikringsutstyr gjelder ikke når vedkommende har med legeerklæring som fritar fra å bruke bilbelte (jfr. forskrift om bruk av bilbelte mv.).


