Sitteplassen

Sitteplassen i en bil trenger ikke å være et standard bilsete. Det er mulig å sitte i en elektrisk rullestol eller i et spesialsete. Både komfort og sikkerhet må vurderes i samarbeid med bilrådgiver fra NAV og bilombygger.

Les mer om bruk av rullestol i bil.

Personer som får tilrettelagt bil fra NAV trenger ofte en tilpasset sitteplass i bilen. Dette kan være egen elektrisk rullestol, originalsete i bilen eller et innmontert spesialsete. Sitteplassen må være i tilknytning til en av karosseriets forsterkede stolper slik at man kan benytte originalt bilbelte eller ettermontere et godkjent bilbelte.

Rullestol

Fordeler

 • Unngår overflytting mellom rullestol og bilsete (overflytting i bil kan være krevende med tanke på at det ofte er lavt under taket)
 • Rullestolen er tilpasset den enkelte og kan gi god sittestabilitet
 • En elektrisk rullestol har som regel elektriske setejusteringer som gir mulighet for stillingsendring og trykkavlastning

Ulemper

 • Sittehøyden i en elektrisk rullestol er ofte høyere enn i et standard bilsete. Det kan gi en utfordring med tanke på innkjøringshøyde, innvendig takhøyde, høyde under rattet og sikt ut frontruta. (Se bildet under.)
 • En elektrisk rullestol er bredere enn originalsetene, og det kan derfor være behov for tilpasning av førermiljøet dersom rullestol skal benyttes som førersete
 • Ved reparasjoner på rullestolen vil den ikke være tilgjengelig som bilsete
En godt tilpasset elektrisk rullestol kan fungere som førersete. Utsyn kan bli en utfordring. (Foto: G. Grindstuen)
En godt tilpasset elektrisk rullestol kan fungere som førersete. Utsyn kan bli en utfordring.
Sittehøyden kan være en utfordring ved innkjøring (Foto: G. Grindstuen)
Sittehøyden kan være en utfordring ved innkjøring
Det må være noe klaring mellom lår, knær og bilrattet (Foto: G. Grindstuen)
Det må være noe klaring mellom lår, knær og bilrattet

Originalt bilsete og spesialsete

Fordeler

 • Lite bevegelse i setene under kjøring
 • Sjelden utfordringer med tanke på sittehøyde, utsyn og høyde under rattet
 • Andre som skal kjøre bilen kan som regel benytte samme sete

Ulemper

 • Man må foreta overflytting mellom rullestol og bilsete/spesialsete inne i bilen
 • Rullestolen krever plass og gir ekstra lastevekt. Dette kan gå på bekostning av andre passasjerplasser og andre hjelpemidler som er nødvendig å ha med i bilen
Elektrisk rullestol og svingbart bilsete (Foto: G. Grindstuen)
Etter å ha sikret rullestolen i godkjent rullestolfeste kan man flytte seg over til et svingbart bilsete. Her er bilsetet montert på 6-veis seteunderstell som kan roteres, heves/senkes og kjøres frem/tilbake.

Liggende transport

Noen medisinske tilstander gjør at personer ikke kan transporteres sittende, men må ligge i bilen. Løsninger med liggende transport må alltid godkjennes av Statens vegvesen før ombyggingen kan starte. Det må i tillegg søkes om dispensasjon for fritak for bruk av sikkerhetsbelte. Ved fritak for bilbelte, må legeerklæringen ligge til grunn for dispensasjonen, og den må være med i bilen til enhver tid.