Innvendig høyde

I noen biler kan man endre karosseriet på en slik måte at det blir større avstand mellom gulv og tak inne i bilen. Både gulvsenking og takforhøyning er avanserte og kostbare løsninger og vil kun bli vurdert unntaksvis. Løsningene er kun tilgjengelige på noen av de middels store bilene som NAV har på avtale.

Gulvsenking

Gulvsenking kan vurderes dersom Mercedes Sprinter eller Volkswagen Transporter med høyt tak ikke er egnet. Det er kun Volkswagen Caravelle uten firehjulstrekk som kan gulvsenkes. Sidemontert underliggende heis følger med løsningen. Gulvet blir senket med cirka 14 cm fra passasjersetene bak og forbi forsetene. Innkjøringshøyden i sidedøren blir cirka 134 cm og takhøyden på førerplass blir cirka 145 cm. Høyden mellom ratt og gulv blir cirka 75 cm. Både kort og lang Caravelle kan gulvsenkes.

Gulvsenket VW Caravelle lang (Foto: AK Jessen)
Gulvsenket VW Caravelle lang
Gulvsenket VW Caravelle kort (Foto: FK Wilhelmsen)
Gulvsenket VW Caravelle kort
Førersetet i gulvsenket VW Caravelle kort (Foto: FK Wilhelmsen)
Førersetet i gulvsenket VW Caravelle kort
Bagasjeplass i gulvsenket VW Caravelle kort (Foto: FK Wilhelmsen)
Bagasjeplass i gulvsenket VW Caravelle kort

Takforhøyning med økt innkjøringshøyde

Takforhøyning kan utføres på Volkswagen Caravelle (kort og lang utgave) og Mercedes-Benz Vito (ekstra lang utgave). Bilene må ha sidehengslede, doble bakdører. Taket heves med cirka 15-20 cm. Bilens utvendige totalhøyde blir 216-220 cm avhengig av valg av bil og type takforhøyning.

Tamlan takforhøyning, MB Vito (Foto: AK Jessen)
Tamlan takforhøyning, MB Vito
Kaspro takforhøyning sett bakfra
Kaspro takforhøyning

Bilen får innvendig høyde på cirka 147 cm fra bak forsetene og til bakdøren. Takhøyden på fører- og passasjerplass fremme endres ikke. Innkjøringshøyden blir 144 cm.

MB Vito med Tamlan takforhøyning (Foto: AK Jessen)
MB Vito med Tamlan takforhøyning
Lysåpning bak og innvendig høyde i MB Vito med takforhøyning (Foto: AK Jessen)
Lysåpning bak og innvendig høyde i MB Vito med takforhøyning

Takforhøyning med standard innkjøringshøyde

Denne takforhøyningen kan kun gjøres på VW Caravelle. Takhøyden endres fra bakdøren og helt frem. Takhøyden på fører- og passasjerplass endres dermed også, men da høyden på frontruten ikke endres er det viktig å undersøke at bilfører ikke blir sittende for høyt med tanke på utsyn. Innkjøringshøyden i bakluke og sidedør endres ikke. Løsningen kan benyttes i kombinasjon med både bakmontert og sidemontert heis.

VW Caravelle med Møller takforhøyning (Foto: AK Jessen)
VW Caravelle med Møller takforhøyning