Rullestoltyper og egenskaper

Rullestoler er konstruert på forskjellige måter og har forskjellig utstyr etter hva slags bruksområde og brukergruppe den er beregnet for.

Tre hovedgrupper

Vanligvis deler man inn rullestoler i tre hovedgrupper:

  • Allroundstoler
  • Aktivstoler
  • Komfortstoler

Allroundstoler

Allroundstoler er beregnet for å kjøre noe selv, men også bli trillet av andre. Brukere av allroundstoler har ofte noen rundt seg som kan hjelpe til med å trille stolen over lengre avstander og f.eks. med å løfte stolen ut og inn av bil. Allroundstoler er satt opp slik at de skal være stabile og ikke vippe så lett bakover. De har avtagbare benstøtter og lange armlener slik at det skal være lett å reise seg og sette seg.

Allround rullestol
Allround rullestol

Aktivstoler

Aktivstoler er beregnet for de som kjører mye selv og som trenger en stol som er lett å kjøre. Aktivstoler har mindre utstyr enn allroundstoler. Aktivstoler er satt opp slik at den skal ha gode kjøreegenskaper og de er derfor lettere på vippen enn allroundstoler. Ofte håndterer bruker stolen selv uten hjelp fra andre og trenger derfor en stol som har lav vekt. Aktivstoler har som regel lavere rygg enn allroundstoler for at bruker skal ha full bevegelsesfrihet i armer og skuldre ved kjøring.

Aktiv rullestol
Aktiv rullestol

Komfortstoler

Komfortstoler er beregnet på brukere som sitter lange perioder av gangen og som trenger en stol der de kan variere sittestillingen. Komfortstolene har mer utstyr enn allroundstolene og de har høy rygg som gir god støtte og komfort. På disse stolene kan man regulere ryggvinkel, tilt (vinkelen på sete og rygg justeres samtidig) og vinkel på benstøttene. Komfortstolene er vesentlig tyngre enn allroundstoler. De er derfor tunge å kjøre for den som sitter oppi stolen. Brukere av disse stolene får som oftest hjelp til både kjøring av stol og regulering av setet. Komfortstoler har fastramme og er ikke sammenleggbare.

Andre rullestoltyper

I tillegg til de tre hovedgruppene finnes det også

  • rullestoler med ståfunksjon
  • stoler til barn

Rullestoler med ståfunksjon  

Rullestoler med ståfunksjon gir brukeren mulighet til å veksle mellom sittende og stående stilling i stolen. Dette gir mulighet til å nå opp til gjenstander som er plassert høyere enn vanlig rekkevidde og det gir mulighet for å gjøre aktiviteter i stående stilling som for eksempel å jobbe ved kjøkkenbenk.

Stoler til barn

Rullestoler til barn deles også inn etter brukergruppe med allroundstoler, aktivstol og komfortstoler. De fleste stolene har mange likheter med stolene til voksne. Det finnes også stoler som er spesielt utviklet til barn, som for eksempel rullestol med sadelsete.

Sammenleggbar eller fast ramme?

Konstruksjonsmessig skiller man mellom sammenleggbar og fast ramme.

Sammenleggbar ramme

Manuelle rullestoler med sammenleggbar ramme kan slås sammen. Stolen blir da smal og tar lite plass i bredden. Ryggen kan som regel ikke felles ned så stolene tar plass i høyden. Mekanismen for å slå stolen sammen gir noe ekstra vekt og gjør rammen litt mindre stabil, noe som påvirker kjøreegenskapene. Sammenleggbar ramme er mye brukt på allroundstoler.

Oppslått og sammenslått kryssrammestol ved siden av hverandre
Oppslått og sammenslått stol med sammenleggbar ramme ved siden av hverandre.

Fast ramme

Manuelle rullestoler med fast ramme har en ramme som ikke kan slå sammen. Dette gir lav vekt og en veldig solid stol. Stoler med fast ramme er veldig stabile og det gir gode kjøre- og trille-egenskaper. På stoler med fast ramme kan som regel ryggen felles ned slik at stolen passer inn i bagasjerommet på de fleste biler. Fast ramme er mye brukt på aktivstoler på grunn av den lave vekten og de gode kjøreegenskapene.

Nedfelt og oppslått fastrammestol ved siden av hverandre
Nedfelt og oppslått stol med fast ramme ved siden av hverandre.