I rammeavtalen for manuelle rullestoler ser du hvilket utstyr som er standard på stolene i hver enkelt post. Det er også mange muligheter til å tilpasse hver enkelt stol ved å fjerne eller legge til utstyr.
Mange aktivstoler har bare klesbeskytter, ofte med skjerm som dekker over deler av hjulene. De kan også ha korte og smale armlener som gir noe støtte, men som samtidig ikke kommer i veien når man kjører stolen. Allroundstoler har ofte lengre armlener som gir god støtte når man skal reise seg eller sette seg.
Allroundstoler og de fleste aktivstoler med kryssramme har avtagbare benstøtter og i tillegg kan man vippe opp fotplatene. På komfortstoler er benstøttene også vinkelregulerbare. På aktivstoler er det mest vanlig med en fast fotbøyle, men mange stoler kan leveres med fotplate som vippes bakover eller til siden. Hvordan bruker forflytter seg ut og inn av stolen påvirker ofte hvilken benstøtteløsning man trenger og dermed hva slags stol man velger.
Bremsene er utformet forskjellig etter bruksområde. På aktivstoler er bremsene utformet og plassert slik at de ikke skal komme i veien for kjøringen. På allroundstoler velger man ofte bremser som er lette å betjene slik at de er plassert nærmere bruker og har større håndtak så man får godt grep. Komfortstoler har i tillegg ledsagerbrems som kan betjenes av ledsager og som kan brukes til å bremse i nedoverbakker. For brukere som bare kan bruke en arm finnes det enhåndsbrems.
Luftfylte dekk triller lett. De har også lav vekt og god støtdemping. Luftfylte dekk krever jevnlig pumping og de kan punktere. Dersom luftfylte dekk har for lite luft blir stolen tung å kjøre og bremsene fungerer dårlig. Kompakte dekk er vedlikeholdsfrie og kan ikke punktere. Det er en fordel for mange brukere. Disse dekkene er litt tyngre i vekt og har litt dårligere støtdemping enn luftfylte dekk. Som regel velger man luftfylte dekk til aktivstoler så lenge man vet at bruker eller de rundt brukeren klarer å følge opp pumping av dekkene. Til allroundstoler og komfortstoler er det standard med kompakte dekk.
Den vanligste hjuldimensjonen er 24 tommer. Drivhjul finnes også i andre størrelser. Innfestingen av drivhjulene har betydning for setehøyde, setevinkel og tyngdepunktet i stolen. På de fleste stoler kan dette justeres.
De fleste drivringer har en metalloverflate som gir brukbart grep samtidig som friksjonen ikke blir så stor at man risikerer å brenne seg når man skal bremse farten på stolen. For brukere med nedsatt håndstyrke finnes det friksjonsdrivringer.
Dette brukes der det er fare for at bruker kan skade seg ved å få hender og fingre inn i eikene.
Komfortstoler leveres med hodestøtte som standard og til de fleste andre stoler kan det leveres som tilleggsutstyr.
Håndtakene bør være høyderegulerbare hvis det er flere som skal trille rullestolen. For aktivbrukere som kjører stolen selv er det viktig at kjørehåndtakene ikke hindrer arm- og skulderbevegelsene.
Allroundstoler har rygg som er høyde- og vinkeljusterbar med verktøy. På aktivstoler varierer det fra modell til modell hvilke justeringsmuligheter man har. For brukere som kjører mye selv velger man som regel en rygg som er ikke går høyere enn nedre kant på skulderbladet for at den ikke skal hindre arm- og skulderbevegelse ved kjøring av stolen.
Kryssrammestoler og de fleste aktivstoler har stofftrekk og er beregnet for å legge i en løs setepute som velges ut fra brukers behov. Komfortstoler har en fast seteplate og her følger det med en pute som dekker behovet for mange brukere, men puten kan enkelt byttes ut dersom bruker trenger en mer avansert pute.
Hva slags pute man velger avhenger av mange faktorer og det finnes en egen rammeavtale for trykkavlastende sitteputer. En del enkle sitteputer er prisforhandlet som tilleggsutstyr til manuelle rullestoler.
Størrelsen og bredden på svinghjulene påvirker kjøreegenskapene. Store svinghjul går lettere over kanter og ujevnheter og egner seg godt utendørs, men de gir en del motstand ved retningsendringer. Små svinghjul svinger lettere, og det kan være en fordel ved kjøring innendørs. I tillegg påvirker størrelsen på svinghjulene setehøyden på stolen. Svinghjulene er festet til stolen med svinghjulsgafler. Disse leveres i forskjellige størrelser etter hvilken høyde man ønsker på stolen.
Tippesikringene skal hindre rullestolen i å tippe bakover. Tippesikringene skal stå lavt over bakken og gå lengre bakover enn drivhjulene for at de skal greie å stoppe en stol som tipper bakover. Tippesikringen kan være i veien ved forsering av kanter så de er konstruert slik at de kan felles opp og ned ved behov.