Rullestol i bil

Rullestol som sete i bil

En del rullestoler er krasjtestet og godkjent for at bruker kan sitte i rullestolen i bil under transport.

Man sitter likevel tryggere i bilens seter, så brukere som har mulighet for å flytte seg over bør gjøre dette. I hurtigoversikten er stolene som tilfredsstiller kravene for bruk som sete i bil (ref. ISO 7176-19:2008) markert med en stjerne.

De fleste stoler er krasjtestet med hodestøtte og da er det viktig at hodestøtten står på ved transport. Hvilket utstyr stolen er krasjtestet med kan variere på de forskjellige modellene. Ved spørsmål om dette må man kontakte leverandøren av stolen.

Dersom man skal sitte i rullestol i bil må rullestolen stroppes fast til bilgulvet med fire stropper. Stroppene må være festet på riktig måte. Bruk av stropper øker risikoen for feil sikring av rullestol. Det anbefales derfor å bruke elektrisk rullestol dersom man må bruke rullestol som bilsete.

Les mer om å sitte i rullestol i bil på temasidene “Bil og spesialutstyr”.

Frakt av rullestol i bil

En rullestol som skal transporteres i bil må kunne legges sammen på en enkel måte. Noen rullestoler har en sammenleggbar ramme, mens andre har fast ramme hvor ryggen slås ned og hjulene tas av. Rullestolen bør kunne festes som last, fordi en løs rullestol kan være farlig for passasjerene og gjøre stor skade under en kollisjon eller velt.

Kryssrammestoler

Kryssrammestoler slåes sammen og blir da såpass smale at de går inn i de fleste bagasjerom. I noen situasjoner kan høyden og/eller lengden på stolen være en utfordring. Noen ganger kan dette løses med å ta av drivhjul, felle opp tippesikringer og ta av benstøtter. Siden kryssrammestoler er mest vanlig er det denne måten å legge sammen stolen på som drosjesjåfører og andre som håndterer stoler kjenner til.

Kryssrammestol i bagasjerom
Kryssrammestol i bagasjerom

Fastrammestoler

Aktive fastrammestoler slås sammen med å felle ned ryggen. De tar litt mer plass i bredden enn kryssrammestoler, men samtidig blir de lavere siden man feller ned ryggen. De passer da fint inn i en vanlig stasjonsvogn og hvis man også tar av hjulene passer de også i mange mindre biler.

Bak på ryggen har disse stolene en bøyle som fungerer som løftehåndtak. Bøylen er plassert slik at man kan få stolen nær kroppen når man løfter. Siden fasterammestoler også er lettere i vekt er de lettere å løfte ut og inn av bil, og ergonomien blir bedre for den som løfter.

En del aktivbrukere kjører rullestolen inntil passasjersetet og forflytter seg sideveis over i bilsete. Deretter demonterer de drivhjulene og løfter hjulene og rullestolen inn i bilen og over til passasjersetet.

Fastrammestol i bagasjerom på stasjonsvogn
Fastrammestol i bagasjerom på stasjonsvogn

Komfortstoler

Komfortstoler er lite sammenleggbare. Ryggen kan felles ned, men ofte krever dette verktøy og stolen har såpass stor totalvekt at det er lite aktuelt å løfte den inn i et bagasjerom.