Å være i aktivitet er en viktig del av livet, både for barn, ungdom og voksne. Det finnes mange hjelpemidler som kan bidra til at mennesker med funksjonsnedsettelser lettere kan komme i aktivitet og få en tilrettelagt fritid.
Her er en film som viser betydningen av aktivitetshjelpemidler:
Hjelpemidler som kan støtte opp om aktiviteter, krever ofte at eventuelle hjelpere også må lære seg noe om utstyret. Det er viktig for hjelperen å forstå hvilke krav utstyret stiller til personen som skal bruke det, slik at aktiviteten blir lystbetont.
Det finnes mange forskjellige aktivitetshjelpemidler, og det kreves ofte en utprøving for å finne det utstyret som er mest hensiktsmessig for hver enkelt. NAV Hjelpemiddelsentral kan bistå med dette og har kompetanse om funksjonsvurdering og valg av utstyr. I enkelte fylker blir det arrangert egne sykkel- eller vinteraktivitetsdager. Se kurskalenderen på nav.no for å finne aktivitetsdager i ditt fylke. Hjelpemiddelmesser kan også gi et innblikk i hva som finnes på markedet.
Av og til kan det være nyttig å få hjelp til å utforske forskjellige muligheter og lære seg å bruke aktivitetshjelpemidler over lengre tid. Valnesfjord Helseportsenter, Beitostølen Helsesportsenter og Røde Kors Haugland Rehabiliteringssenter gir tilbud til barn, ungdom og voksne med fokus på mestring av aktiviteter som det er mulig å følge opp videre i hjemmemiljøet.
Det er store muligheter for individuell tilpasning og tilrettelegging for de fleste aktiviteter. Her er noen eksempler:
I Norge er målet at ordinære idrettslag skal gi tilbud til alle, også til barn og unge med nedsatt funksjonsevne. Særforbundene i Norges idrettsforbund (NIF) har ansvar for å organisere idrett for funksjonshemmede gjennom sine lag.
Når funksjonsnedsettelser gjør det vanskelig å benytte seg av standard sportsutstyr, kan man søke om tilrettelegging av eget utstyr eller egnede hjelpemidler.