Ingressbilde til appen Be my eyes

Be My Eyes

Hilde Fresjarå App, Syn (app)

Be My Eyes er en app som kobler synshemmede med frivillige hjelpere fra hele verden via mobiltelefon.

Beskrevet av Birger Kjelbye

Hvordan virker den?

Appen Be My Eyes er en tjeneste som et utviklet i USA. Det var noen lure hoder som tenkte: Hvorfor kan ikke en blind person ta bilde eller film av noe de ikke ser, og så kan vi sitte i andre enden og fortelle dette. Vi har jo tross alt nå den teknologien som skal til, nemlig via våre smarttelefoner med toveis verbal kommunikasjon.

Mottakelse

Og tanken bak slo godt an. Det ble nærmest en eksplosjon av mennesker, både som ville hjelpe, og som trengte hjelp. Ikke bare helt blinde, men sterkt svaksynte meldte seg også inn i denne brukergruppen med stort hell. På forsiden av appen får man opp antall tusen (K) som hjelper og trenger hjelp og som er blitt hjulpet.

Installasjon og oppsett

Selve appen er gratis. Når du starter Be My Eyes opp første gang, er det noen valg du må foreta. Den greieste måten å få registrert seg på er å bruke sin allerede eksisterende Facebook konto. Pass på at FB-kontoen er installert i systeminnstillingene dine på telefonen, jeg hadde glemt min, og måtte fomle en del for å få den skikkelig på plass. Spesielt festlig blir det hvis du må bruke VoiceOver samtidig, da blir det mye trykking. OBS: VoiceOver kreves ved oppstart hvis du registrerer deg som blind.

Hvis du registrerer deg som seende, må du svare på noen enkle spørsmål og se noen introfilmer slik at du vet hva du går til. Det viktigste du legger igjen av info foruten epostadresse, er dine språkferdigheter. For vårt vedkommende her til lands er det vel norsk og engelsk som er det dominerende. Men jeg kan love at mer sjeldne språk blir mer og mer i vinden ettersom bruken av denne appen blir kjent. Så kan du Farsi eller Tyrkisk for å nevne noen , kan det være at du får mange henvendelser etter hvert. Det er også laget et poengsystem som en «belønning» for å stimulere til innsats på området.

Hvis du registrerer deg som blind, er det også en del informasjon som du må forholde deg til; blant annet at mottaker av den du kontakter får tilgang til kamera, mikrofon og din info. Det advares også mot å vise personlige eller konfidensielle papirer eller dokumentasjon, siden dette tross alt er levende mennesker som sitter i andre enden av kameraet – så utvis forsiktighet. Navnet på en suppepose burde være safe nok.

Erfaringer med appen

Jeg har snakket noen noen som har brukt appen, både blinde og seende. De er alle ganske så fornøyde både med konseptet og kvaliteten på kommunikasjonen. Noen blinde jeg kjenner her i Norge og i Amerika bruker denne appen ukentlig, for det er alltid noe man lurer på hva man holder i hånden, særlig når det gjelder matvarer som poser og bokser.

Konklusjon

Dette er en app som appellerer ikke bare til brukeren, men også til hjelperen. Det er en fin tanke å kunne være til stede og hjelpe et menneske der og da ved bare å se og rettlede, og det er ingen tvil om at denne appen vil bare vokse og bli bedre og bedre.

Jeg ser for meg at Apple vil gå inn med sin ansiktsgjenkjenningsteknologi etter hvert og kanskje knytte deg opp som bruker mot mennesker du har snakket med før, og dermed få et trygt miljø.

En annen teknologi som er på trappene, er stedsgjenkjenning, der du kan holde kamera mot en bygning eller et sted og få opplest posisjon.

I Appbiblioteket vil du finne flere apper som tar for seg blant annet dette med objektgjenkjenning som for eksempel TapTapSee, som gjenkjenner objekter på norsk. Flere vil følge. Det er bare å melde seg på.

Tilgjengelighet

  • Skjermleser

Kompatibilitet

Kompatibel med iPhone, iPad og Android.

Leverandør

Be My Eyes

Last ned

Google Play – Be My Eyes

App Store – Be My Eyes

Appen er gratis.

Video fra Appgefahren på YouTube:

Video fra SmartJa på YouTube: