Redusert hørsel er mer vanlig enn vi tror. Vel 100 000 nordmenn i yrkesaktiv alder har nedsatt hørsel i en eller annen form. Cirka 4 000 av disse er døve.
Årsaker og konsekvenser
Det kan være mange grunner til nedsatt hørsel. Noen personer har en arvelig hørselskade, mens andre har sykdommer, skader, syndromer eller har vært utsatt for støy som påvirker hørselen.
Andre vanlige hørselsrelaterte vansker er å være overfølsom for lyd (hyperacusis) eller ha svært plagsom øresus (tinnitus). Hørselsrelaterte vansker kan forstyrre konsentrasjonen, taleoppfatningen og bidra til slitenhetsfølelse.
Nedsatt hørsel gir primært utfordringer i muntlig kommunikasjon med andre. Dette gjør at den hørselshemmede noen ganger kun oppfatter deler av det som blir sagt og bruker energi på å fylle igjen hull og trekke logiske slutninger. Dette kan lett føre til misforståelser.
Tilrettelegging og hjelpemidler
Noen hørselshemmede har behov for tilrettelegging i form av hjelpemidler da et høreapparat i seg selv ikke gir normal hørsel. Men mye av tilretteleggingen består av enkle grep i den daglige kommunikasjonen, og dette er noe som alle kan gjøre. I noen tilfeller er det behov for tilpasning av arbeidsoppgaver på arbeidsplassen.
God tilrettelegging kan bestå av
- god belysning
- unngå bakgrunnsstøy
- blikkontakt under samtalen
- legge til rette for god munnavlesning
- bruk av skriftlig kommunikasjon i stedet for muntlig
Møter på arbeidsplassen kan være krevende for en person som hører dårlig. Er det mange til stede kan det både være vanskelig å oppfatte det som sies, å lokalisere hvor lyden kommer fra og hvem som snakker. Flere møter på en dag er ofte anstrengende. Det finnes hjelpemidler som kan lette taleoppfattelse i møter. I tillegg kan det hjelpe å:
- sende ut saksliste på forhånd
- ha god møtestruktur
- bruke mikrofon
- sitte på en måte sånn at alle kan se hverandre
- ta jevnlige pauser
- være tydelig i ordskifter – snakk en av gangen
- skrive referat/oppsummering fra møtet
Vanlige hjelpemidler for hørselshemmede i arbeidslivet
- varslingshjelpemidler
- samtale-/kommunikasjonshjelpemidler
- tolk
Eksempler

Adam har tinnitus
Adam jobber som jurist i en offentlig etat. Han har tinnitus (øresus) og er lydsensitiv, noe som gjør at han blir utrolig sliten i løpet av arbeidsdagen. Han blir delvis sykemeldt. Rådgiver fra NAV Hjelpemiddelsentral gir tips og råd om tilrettelegging slik at Adam gradvis kommer tilbake i full stilling.
Mer om Adam
Hilde har nedsatt hørsel
Hilde jobber som controller og bedriften har åpent landskap med free seating. Hilde har nedsatt hørsel. Arbeidsgiver kontakter NAV Hjelpemiddelsentral for hjelp til å tilrettelegge arbeidsplassen.
Mer om Hilde
Farah er døv
Farah kom som flyktning fra Syria. Hun er døv og kommuniserer på tegnspråk. Hun er i arbeidspraksis som butikkmedarbeider for å prøve ut ulike arbeidsoppgaver.
Mer om Farah