Verden har åpnet seg igjen etter år med pandemi og reiserestriksjoner. Endelig kan vi pakke kofferten og reise ut i den store verden. Når vi reiser til ukjente steder har vi alle behov for mye informasjon for at vi skal klare oss der vi er. Da blir det viktig å kunne lese og forstå skilt, informasjonstavler, språket som snakkes der du er og mye annen informasjon.
Denne artikkelen handler om apper som kan være nyttig for deg som har problemer med å skaffe deg denne informasjonen på vanlig måte. Her finner du også beskrivelser av apper som gir deg ekstra informasjon som du har behov for, og som andre kanskje ikke trenger. Det kan handle om tilgjengelighet for rullestol på restauranter og andre offentlige steder, tilgjengelige toalett og mye annet. Appene du leser om her har tidligere blitt presentert på appbiblioteket.no, og er skrevet av medlemmene i redaksjonen til dette nettstedet.
Nå
Denne appen er nyttig for alle som reiser med tog i Norge, men kanskje særlig for deg som ikke kan se eller lese informasjonstavlene på jernbanestasjonene i Norge.
Hvordan virker den?
Første gang du åpner denne appen blir du spurt om du vil gi appen tilgang til stedstjenester. Hvis du svarer "ja", vil appen kunne finne stasjonene nærmest deg og vise informasjonstavlene for disse.

Startskjermen i appen Nå
Startskjermen viser øverste del av infotavlen til nærmeste jernbanestasjon(-er) og til den stasjonen du sist var innom i appen.
Øverst til venstre finner du et menysymbol. Trykker du på dette, vil du finne flere menyvalg som kan hjelpe deg på reisen din. Les mer om dette litt lengre ned på siden. Hvis du finner infotavlen du vil se i full størrelse, trykker du på den. Hvis ikke du finner tavlen du vil se, kan du søke etter stasjonen i søkefeltet.

Informasjonsskjermen i appen Nå
Når du har valgt en informasjonstavle, vil du få fram tavlen i full størrelse. Legger du telefonen på siden, vil du få mer informasjon om hver avgang. Velg om du vil se avganger eller ankomster.
Trykk på stasjonsnavnet for å få mer informasjon om stasjonen du ser infotavlen til. Noe av dette kan være nyttig for deg med synshemminger eller bevegelseshemminger.
Tavlen endres i takt med tavlene på stasjonen. Ved å trykke på en av avgangene vil du få mere detaljer om denne avgangen:
- Linjenummer, destinasjon, avgangstid
- Togsettet som brukes og hvor du bør stå på perrongen for å være nærmest den inngangen du vil bruke.
- Stasjoner toget stopper på
Valget Dine Linjer bringer deg til en meny, hvor du velger hvilke toglinjer du skal se i oversikten over avganger og ankomster. Dette kan gjøre informasjonstavlen mere oversiktlig, særlig på stasjoner med mange avganger.

Menyvalget Dine Linjer i appen Nå
Slå på Dine linjer og velg hvilke du vil ha med i oversikten. Her velger du også om du vil bli varslet på telefonen når det er avvik på en av linjene du har valgt.
Innstillinger og funksjoner
Menyen på startsiden har flere valg som kan være nyttig for alle, og særlig for deg som har behov for assistanse på reisen. Her er menyvalgene:
- Se hvor togene er nå: Åpner en nettside som viser posisjonen til alle togene i sanntid.
- Kjøp pendlerparkering: Åpner appen Bane Nor Parkering. Her kjøper du parkeringstid på stasjoner som ikke har gratis parkering.
- Trafikkmelding: Informasjon om forsinkelser, kanselering og buss for tog.
- Bestill assistanse: Bestill assistanse på reisen din.
- Ring assistansetjenesten: Ringer direkte til de som organiserer denne tjenesten.
- Send e-post til assistansetjenesten.
- Planlegg reise: Åpner appen Entur-reiseplanlegger. Her lager du en reiseplan med buss og tog, og kjøper billetter. Hvis du ikke har appen, åpnes nettsiden entur.no, hvor du kan gjøre det samme.
- Kontakt Bane NOR.
Kompatibilitet
Appen kan brukes på alle smarttelefoner med iOS og Android.
Tilgjengelighet
Denne appen kan brukes sammen med VoiceOver og Bryterkontroll. Den fungerer også veldig bra sammen med Lesekontroller som er en innebygget funksjon i iPhone. Den er laget for den som har behov for lesestøtte.
Last ned
Appen er gratis.
Utvikler
Travelear
Her har du mulighet til å oppleve lyden fra kjente og ukjente reisemål i 3D-stereolyd.
Hvordan virker den?
Velg blant et stort utvalg av reisemål, og hør på lydopptak fra reisemålene i svært god kvalitet. Du kan velge sted fra en meny, du kan søke på kart eller fritekstsøk. For å få full glede av appen må du bruke gode hodetelefoner.
Innstillinger og funksjoner
Bildet viser en skjermdump fra appen Travelear. Klikk på bildet for å se det i full størrelse:
Hvert reisemål har en meny knyttet til seg. Den åpner du ved å trykke på de tre prikkene som befinner seg over og til høyre for hvert bilde. Her kan du dele lydopptaket med andre som bruker appen, legge den til i spillelisten og legge til stedet i en favorittliste.
Appens hovedmeny er nederst på skjermen. Her vil du finne alle stedene registrert i appen markert på et verdenskart. Her finnes også søk og listen med steder du har valgt som favoritter.
Kompatibilitet
Virker på alle nettbrett og smarttelefoner med iOS.
Veiledning til bruk av appen
Se Yngve Stiansen demonstrere Travelear på sin YouTube-kanal “Hverdagsteknologi for synshemmede”.
Tilgjengelighet
Kan brukes sammen med Bryterkontroll og VoiceOver.
Last ned
Nedlastingen er gratis, men appen krever abonnement for å kunne brukes fullt ut. Dette kan kjøpes i appen. Det koster ca 60 kroner for en måned og ca 500 kroner for et år.
Utvikler
Wheelmap
En app som viser hvor det er tilgjengelig for bevegelseshemmede.
Hvordan virker den?
Appen viser hvor i nærheten det er tilbud tilrettelagt for de som bruker rullestol: spisesteder, butikker, skoler/universitet osv. Den har også mulighet for å lete etter toaletter som er tilgjengelige. Tilgjengelige steder legges inn av de som bruker appen.
Innstillinger og funksjoner
Du kan velge hvilken type tilbud som skal komme opp på kartet, for eksempel om du bare vil se spise-/drikkesteder.
Du kan også velge om du vil se bare de som er helt tilgjengelige for mennesker som bruker rullestol, eventuelt de som er delvis tilrettelagt, ikke tilrettelagt og også de som man ikke vet status på.
Pedagogisk bruk
Få øynene opp for tilgjengelighet og universell utforming ved å la studenter/elever delta i kartlegging av nye steder i nærmiljøet.
Kompatibilitet
Kompatibel med iPad, iPhone og iPod touch. Kompatibel med Android.
Veiledning til bruk av appen
På wheelmap.org ligger en enkel og utførlig bruksanvisning.
Wheelmap har egen Facebookside der man kan legge inn arrangementer og se hva som skjer andre steder.
Se innslag på NRK i mars 2017 om Wheelmap.
Tilgjengelighet
Navigasjon i kartet kan skje ved bruk av glidende markør i Bryterkontroll. Ikke fullt ut tilgjengelig i VoiceOver.
Last ned
Appen er gratis.
Utvikler
Google Maps
Appen Google Maps har en funksjon kalt "Til fots" som kan hjelpe deg å navigere, finne din destinasjon og utforske tilbud som er i omgivelsene. Dette kan være nyttig for personer som har en synsnedsettelse.
Beskrevet av Statped.
Hvordan virker den?
Google Maps er et navigasjonsverktøy som hjelper deg med å lage en rute og utforske de ulike tilbudene som er rundt deg eller i nær din destinasjon. Appen kan også gi informasjon om for eksempel åpningstider, distanse og trafikk. Google Maps kan fungere som et navigeringsalternativ eller sammen med BlindSquare, et navigasjonshjelpemiddel for synshemmede. Denne beskrivelsen er mest for deg som bruker skjermleseren på telefonen din (VoiceOver på iOS eller Talkback/Voice Assistant på Android).
Innstillinger og funksjoner
- Du kan dele din posisjon med andre.
- Bidra med nye steder.
- Bidra med bilder.
- I innstillinger kan du sørge for at Maps lager ruter som unngår motorveier.
- Det er mulig å laste ned kart slik at du ikke er avhengig av å være på nett.
Kompatibilitet
Kan brukes på iPhone og Android-telefoner.
Veiledning til bruk av appen
Når du åpner Google Maps første gang vil du få spørsmål om Google Maps kan spore posisjonen din, her må du trykke "Godta".
Det er flere måter å søke etter en destinasjon i Google Maps. Når du har åpnet programmet vil du finne "Søk"-knappen øverst på skjermen. Sveip med en finger til høyre eller venstre til du hører "søk" og dobbeltrykk med en finger. Nå kan du skrive inn adressen eller bedriften du skal til. Det er også mulig å benytte talesøk som du finner til høyre for "Søk"-knappen. Denne funksjonen gjør at du kan diktere inn søket ditt.
Etter at du har søkt og funnet din destinasjon kan du trykke på knappen "Finn veien". Du må nå velge mellom fremkomstmidlene bil, kollektiv, til fots eller sykkel. Disse finner du øverst i skjermbildet, sveip med en finger til høyre eller venstre til du hører "Til fots" og dobbeltrykk med en finger. For å starte navigeringen trykker du på "Start"-knappen nederst i høyre hjørne.
Når navigeringen er startet vil du få jevnlig beskjed om når du skal svinge til høyre eller venstre. Det er mulig å aktivere vibrering i innstillingene slik at telefonen vibrerer for hver gang du må svinge.
Du kan også bruke Google Maps når du er usikker på hva du ønsker å gjøre. Da kan du trykke på "Utforsk" som er nederst i venstre hjørne. Her kan du velge mellom flere kategorier og bla gjennom tilbudene og mulighetene i nærheten av deg. Her vil du også få informasjon om åpningstider, trafikk og vurderinger av bedrifter.
For å bruke Google Maps uten nett må du først trykke på "Meny" øverst til venstre. Deretter på "Kart uten nett". Her vil du få et valg mellom "Last ned det anbefalte områdene lokalt" eller "Last ned egendefinert område".
Tips og ideer til bruk av appen
- Når du starter turen, kan du koble ørepropper til telefonen og legge den i lommen. Ha en propp i øret for å høre instruksjonene og ett øre fritt til å høre trafikken. Husk å slå av skjermen før telefonen legges i lommen.
- Vær oppmerksom på at Google Maps vil gi deg instruksjoner cirka 10 sekunder før du skal svinge til høyre eller venstre.
- Det er mulig å dele posisjonen din med andre. Dette kan hjelpe om du skal treffe noen, men ikke vet hvor du er i forhold til dem.
- Dette er ikke en erstatning for hvit stokk eller førerhund, men en støtte til å kunne navigere i landskapet og kjapt kunne vite cirka hvor man befinner seg i forhold til sine omgivelser.
- Google Maps kan brukes sammen med BlindSquare. Da vil Google Maps fortelle hvor du skal gå og BlindSquare hvilke bedrifter som er i nærheten av deg. På denne måten får du hjelp til å holde oversikt over dine omgivelser.
Tilgjengelighet
Denne appen kan brukes sammen med VoiceOver/Talkback og Bryterkontroll.
Last ned
Appen er gratis.
Utvikler
Norgeskart
Norgeskart er en app som gir tilgang til detaljerte turkart og sjøkart fra hele Norge.
Hvordan virker den?
Med denne appen får du tilgang til detaljerte land- og sjøkart fra hele landet. Du kan også laste ned kart til senere bruk når du ikke har tilgang til internett.
Innstillinger og funksjoner
- Omfattende, nøyaktige kart av Norge er levert av Kartverket
- Last ned områder for bruk uten nett (krever kjøp i app)
- GPS-navigasjon med automatisk roterende kart og kompass
- Søk etter stedsnavn og adresser
- Detaljerte løyper for turer til fots og på sykkel
- Nøyaktige sjøkart langs norskekysten
Appen gir tilgang til tre typer kart:
- Landkart (klassiske kart)
- Enkelt kart
- Sjøkart
Appen er ikke tilpasset til skjermleser.
Kompatibilitet
Kompatibel med iPhone, iPad og iPod touch. Kompatibel med Android.
Veiledning til bruk av appen
Last ned
Appen er i utgangspunktet gratis, men hvis du vil bruke appen på steder hvor du ikke har Internett tilgjengelig må du ha et abonnement. Det kan du kjøpe i appen. Det koster cirka 20 kroner i måneden eller cirka 100 kroner per år.
Utvikler
Flush Pro
Er du på reise og trenger et toalett, nå med en gang? Da kan dette være appen for deg.
Hvordan virker den?
- Appen viser på et kart hvor det er tilgjengelige toalett i nærheten.
- Den viser til og med Statens Vegvesen sine toalett langs veien.
- Appen virker også om du er utenfor nettdekning.
- Du kan selv legge inn nye toalett, slik at andre kan se dem, og slik at du husker til neste gang.
Innstillinger og funksjoner
Du får opplysninger om
- toalettet er tilgjengelig for rullestolbrukere
- du må betale for å bruke det
- du må be om nøkkel
Tips og ideer til bruk av appen
At appen blir god, avhenger av at vi legger inn informasjon om toalett som ikke er registrert, der vi bor og reiser. Kanskje er det en god ide å gjøre for en skoleklasse?
Kompatibilitet
Kan brukes på iPhone og Android-telefoner. Finnes også til Apple Watch.
Veiledning til bruk av appen
Tilgjengelighet
Denne appen kan brukes sammen med skjermleser og bryterstyring.
Last ned
Appen koster cirka 25 kroner.
Utvikler
Jake Ruston (Android-versjon er laget av Sam Ruston).
Microsoft Oversetter
Dette er en gratis personlig oversetter app for mer enn 70 språk. Oversetter samtaler, kamerabilder og skjermdumper.
Hvordan virker den?
Denne appen kan oversette mellom mange ulike språk. Vanligvis skjer oversettelsen ved at lyd, tekst eller bilde sendes til en server som behandler dataene, og sender resultatet tilbake til telefonen. Dersom du ikke ønsker at dette skal skje, eller hvis du vil bruke Oversetter på steder der du ikke har tilgang til Internett, kan du laste ned de språkene du skal oversette fra og til.
Appen kan oversette på fire ulike måter:
- Mikrofon
- Kamera
- Samtaler
- Tastatur
Mikrofon
Trykk på mikrofonen på startskjermen. Nederst på skjermen ser du hvilke språk som er valgt nå. Trykk på språknavnet for å endre det. På linjen over språkvalg kan du velge hvordan oversettelsen skal gjennomføres:
- En: Appen oversetter fra språket som står til venstre for mikrofonsymbolet. Trykk på de to pilene for å bytte på fra-språket.
- Automatisk: Appen finne selv ut av hvilket av de to språkene som blir talt.
- Delt: Skjermen blir delt i to, og hver av samtalepartnerne har sin halvdel av skjermen der de ser oversettelsen av det den andre har sagt. Øverste del av skjermen kan snus, dersom partene sitter overfor hverandre.
Kamera
Første gang du bruker denne funksjonen, må du gi appen tilgang til kameraet. Ta bilde av en tekst, og den blir oversatt til språket du har valgt. Bruk deleknappen for å sende teksten videre til en annen app, eller person.
Samtaler
Her foregår oversettingen mellom flere enheter i samme rom. Den som starter samtalen, velger sitt språk og det generes en kode som han gir til de andre deltagerne i samtalen. De skriver inn koden og trykker Bli med. De kan nå velge sitt språk og få samtalen oversatt på sin egen skjerm.
Tastatur
Skriv en tekst på språket som er valgt til venstre, og få den oversatt til språket som er valgt på høyre side. Trykk på piltastene for å velge språket du oversetter fra.
Innstillinger
Nederst på startskjermen finner du tre knapper: Historikk, Parlør og Innstillinger.
Historikk
Her ser du hva du har gjort i appen så langt. Du kan ta vare på oversettelser ved å trykke på oversettelsen og deretter på tegnestiftsymbolet. Du vil nå finne oversettelsen under fanen Festet.
Parlør
Dette er et sett fraser som er ordnet tematisk. Du vil finne dem i språket du oversetter fra, og de blir oversatt til språket du oversetter til når du velger en frase. Trykk på høyttalersymbolet for å lese det opp.
Innstillinger
Her finner du innstillingene til appen. Hvert innstillingspunkt blir grundig forklart i menyen. Her er de viktigste innstillingene:
- Les opp oversettelser: Leser automatisk opp oversatt tale.
- Reduser hastigheten på lydoversettelse på gjentatte avspillinger: Hvis opplesingen går for fort for deg, kan du trykke på avspillingsknappen flere ganger for å senke hastigheten.
- Safari oversettelsesspråk. Oversetter kan oversette nettsider. Her velger du hvilket språk nettsiden skal oversettes til. Under kan du lese hvordan du får nettsider oversatt.
Oversette nettsteder i Safari
Når du har valgt riktig oversettelsesspråk for Safari, kan du bruke oversetterappen til å lese nettsider på andre språk. Slik bruker du denne muligheten:
- Gå til nettsiden du vil ha oversatt.
- Trykk på deleknappen. Det er et symbol som viser en firkant med en pil som peker opp. Du finner den vanligvis i midten nederst på skjermen.
- Velg Translator i menyen.
Kompatibilitet
Appen kan brukes på nettbrett og smarttelefoner med operativsystemene iOS/iPad OS og Android.
Tilgjengelighet
Appen kan brukes sammen med skjermleser og bryterkontroll.
Last ned
Appen er gratis å laste ned og bruke.
Utvikler
Entur - reiseplanlegger
Entur har utviklet en nasjonal reiseplanlegger som samler hele Norges kollektivtilbud i én app.
Hvordan virker den?
I Entur-appen kan reisende planlegge kollektivreiser med tog, buss, ferge, trikk, t-bane og fly over hele landet – uavhengig av transportselskap og transportmiddel. Entur gir deg reiseforslag fra dør til dør, om du bare skal sjekke når neste buss til jobb går, eller om du planlegger en Norgesferie fra Larvik til Lofoten. Man kan også få kjøpt togbilletter via appen.
Innstillinger og funksjoner
Med et tastetrykk får du oversikt over holdeplassene i nærheten av deg, slik at du enkelt kan se hvor lenge det er til neste avgang. Du kan også planlegge reiser fra A til B, og velge avreisetidspunkt fremover i tid. Slik blir appen alltid relevant —om du reiser langt eller kort, med god eller dårlig tid. Dessuten kan du filtrere på hvilke typer transportmidler du ønsker eller ikke ønsker å reise med. Slik kan du skreddersy forslagene etter dine reisevaner. Appen lærer seg deg å kjenne, slik at den viser informasjon som den tror du vil ha nytte av.
Siden kollektivtransport ikke alltid er i rute, er det greit å vite at appen opplyser om forsinkelser og gir forslag om alternative reiseruter dersom det oppstår avvik i trafikken. Disse funksjonene er avhengige av at de som kjører leverer slik informasjon.
Reiser man i et område hvor man er lite kjent, er det ikke alltid lett å vite hvilke holdeplasser man skal søke etter. Entur-appen tar utgangspunkt i din telefons posisjon, og ved å søke på adressen du skal frem til, får du reiseforslag med kart som viser deg hvordan du skal gå til nærmeste holdeplass for avgang, og hvordan du går fra siste holdeplass og helt frem til destinasjonsadressen.
Appen er svært enkel i bruk. Ved å skrive inn avreisested og reisemål, får man mulighet for reiseforslag med transportmidler og tider i hele Norge. Hele reisen vises også visuelt på kartet. Man kan se sin egen posisjon i kartet, og man kan få opp en liste med oversikt over alle stoppesteder i nærheten. Stoppestedene kan også vises på kartet.
Ved å opprette en brukerprofil, kan man få kjøpt togbilletter via appen. Man kan også få en oversikt over sine aktive billetter.
Kompatibilitet
Kompatibel med iPad, iPhone og iPod touch. Kompatibel med Android.
Tilgjengelighet
Appen kan brukes sammen med skjermleser og bryterkontroll.
Last ned
Entur er gratis.
Utvikler
UT.no
I Den Norske Turistforening (DNT) sin app UT finner du kart, bilder og forslag til merkede sommer- og vinterturer, tusenvis av turforslag, turisthytter og turmål over hele landet.
Hvordan virker den?
Appen gir informasjon om fotturer, skiturer, toppturer på ski, sykkelturer, padleturer og hytteturer. Her får du hjelp til å finne og planlegge turmål rundt i Norge, og i grensetraktene mot Sverige.
Innstillinger
- Ved hjelp av GPS-posisjon din kan du finne turmuligheter i nærheten av deg. Du kan også søke etter steder, hytter og turer over hele landet.
- Du får tilgang på oppdaterte kart.
- Via innstillinger kan du begrense søk til type tur du ønsker f.eks. sykkeltur, skitur, gåtur eller padling.
- Appen gir turtips, graderer vanskelighetsgrad, beskriver lengde og varighet for ruten, adkomst og parkeringsmuligheter, noe som gjør det lettere å planlegge tur ut ifra egne forutsetninger.
- Appen gir deg hjelp til å finne turisthytter og andre overnattingssteder.
- Se koordinater for et punkt i kartet.
- Appen fungerer best hvis man har internettkobling, men du kan laste ned og lagre kart i forkant av en tur hvis du er i område uten dekning.
- Du kan registrere turene digitalt og samle på turposter, fjelltopper, hytter og turmål over hele landet. Du kan også lagre dine favoritthytter, -turer og -turmål i huskelista di, slik at du raskt kan finne dem senere.
- Turene er beskrevet av lokale kjentfolk og frivillige.
Kompatibilitet
Kompatibel med iPhone og Android. Finnes også som nettressurs på ut.no.
Tilgjengelighet
Nettsiden fungerer med skjermleser. Appen er ikke egnet for skjermleser og fungerer dårlig for svaksynte.
Veiledning til bruk av appen
På nettsidene til DNT kan du lese mer om tilbudet: dnt.no eller ut.no.
Last ned
Appen er gratis
Utvikler
Den Norske Turistforening i samarbeid med Statskog, Friluftsrådenes Landsforbund, Miljødirektoratet og kartverket..