Gul analog telefon på et bord. Bildet er tatt av Leif Rohwedder fra Pixabay.com.

Analoge telefoner forsvinner

Morten Flatebø Teknologi

Hva kan erstatte den gamle hjemmetelefonen når kobbernettet blir borte? Denne artikkelen gir en oversikt over mulighetene som finnes for den som sliter med å ta i bruk moderne mobiltelefoner, og som aller helst vil beholde den gamle fasttelefonen man fikk den gangen Televerket monterte telefonkontakten på veggen hjemme.

Etter over 100 år med analoge fasttelefoner koblet til et landsdekkende nett av telefonsentraler og kobberledninger, er det nå slutt. Kablene, telefonstolpene, telefonsentralene og ikke minst fasttelefonene skal forsvinne. Om kort tid må du ta en tur på Teknisk museum for finne igjen disse tingene, som har hatt så stor betydning for utviklingen i landet vårt. Dette skjer på grunn av at den teknologiske utviklingen gjør de gamle systemene overflødige. I tillegg er de kostbare å drifte i forhold til teknologi basert på internett og mobiltelefoni.

For mange gir denne utviklingen et problem. Det gjelder de som av forskjellige grunner ikke har fått vært med på utviklingen som har skjedd innen telefoni de siste godt og vel 50 år. Plutselig skal de over på et system som flertallet i samfunnet har hatt mange tiår på å lære seg. Det er lett å tenke seg at dette kan skape bekymring for framtiden. Bruken av telefonen handler både om trygghet og om å kunne kommunisere over avstand med sine kjære og med resten av samfunnet.

Bredbåndstelefoni

Bredbånd er en tilkobling til Internett som har høy hastighet. Tilkoblingen skjer via en kabel og en modemboks plassert sentralt i hjemmet. Som oftest brukes en glassfiberkabel for overføring av data. Framveksten av bruken av disse kablene sammen med utviklingen av mobiltelefoni, er det som gjør at kobbernettet nå blir overflødig. Mange av firmaene som tilbyr bredbånd til private, tilbyr også bredbåndstelefoni.

Bredbåndstelefoni innebærer at du i prinsippet kan fortsette å bruke den gamle telefonen din, men du må koble den til en enhet som du får fra den som tilbyr deg bredbåndstilkobling. Telefonen kan ikke være for gammel. Hvis den er mer enn 20 år, må du nok skaffe deg en ny. Derfor selges det fortsatt analoge telefoner på Elkjøp, Power og andre elektrobutikker.

Så hvis du har bredbånd i huset ditt: Spør operatøren om du kan få tilgang til bredbåndstelefoni. Kanskje du allerede har denne tilgangen? Noen operatører tilbyr dette som en del av sitt faste abonnement, innebygget i modemet som fulgte med da det ble installert hjemme hos deg. Andre tilbyr dette som en ekstra tjeneste som koster noe, og som kan innebære at du må koble til en liten dings/overgang til telefonen din. Her er hva landets største bredbåndsoperatører tilbyr av bredbåndstelefoni per september 2022 (ifølge selskapenes egne nettsider):

  • Telenor: Kan ikke levere denne tjenesten før neste år. Prisen oppgis til å bli kr 239 per måned (fastpris).
  • NextGenTel: Tilbyr tjenesten til en kostnad av 99 til 299 per måned. I tillegg kan det tilkomme samtalekostnader.
  • Altibox. Bredbåndstelefoni er inkludert i bredbåndsabonnementet. Du betaler ikke ekstra for samtalekostnadene. Tjenesten må aktiveres via kundetjenesten.
  • Telia: Tilbyr bredbåndstelefoni. De ber kundene ringe for å få et tilbud.
  • HomeNet: Hos HomeNet må du kjøpe en adapter fra dem til 870 kr. Abonnement koster 129 kr. per måned pluss samtalekostnader.

Mobil hjemmetelefon

Hvis du ikke har bredbånd i huset ditt, kan mobil hjemmetelefon være en løsning. Med denne løsningen kan du ikke lengre bruke din gamle analoge telefon hvis du ikke bruker mobil analog adapter, men du må skaffe deg en mobil hjemmetelefon i stedet. I tillegg må du ha et mobilabonnement.

En mobil hjemmetelefon kan se ut som en vanlig hjemmetelefon, men den er laget for å kunne kobles til mobilnettet. Når du oppretter et vanlig mobilabonnement, får du et sim-kort som skal settes inn i telefonen. Dermed blir telefonen koblet til operatørens nettverk og du kan bruke en telefon med trykknapper, telefonrør og høyttaler som står fast hjemme. I tillegg ligner den din gamle telefon og virker omtrent som den gamle gjorde. Du betaler for et vanlig mobilabonnement til din operatør.

Mobil hjemmetelefon forutsetter at det er dekning for mobiltelefon der du bor. Hvis du har dårlig dekning, kan operatøren i noen tilfeller hjelpe deg med å skaffe bedre dekning ved å sette opp en ekstra antenne på huset ditt. Hvis du vet det er dårlig dekning hos deg, må du finne ut om dette er en mulighet før du starter abonnementet.

Mobilt analog adapter

Med et analogt adapter for mobiltelefoni kan du fortsette å bruke din gamle fasttelefon hvis den ikke er for gammel. Dette er en liten boks som omformer analoge signaler fra den gamle hustelefonen til mobilsignaler og omvendt. I tillegg til selve adapteret trenger du et mobilabonnement. Du får ikke beholde ditt gamle nummer, men bruker det som fulgte med mobilabonnementet. Sim-kortet settes inn i adapteret, og telefonen kobles til dette. Snakk med tilbydere som har dekning der du bor, og be om hjelp til å få riktig utstyr og hjelp til å sette det opp.