En kvinne med ryggen til sitter foran en bærbar pc og har videomøte med en annen kvinne (Foto: colourbox.com)

Nedsatt hørsel og videomøter

Morten Flatebø Arbeid og utdanning, Hørsel

Skype og Teams er eksempler på løsninger som gjør at vi kan samhandle med kollegaer og andre. For personer med nedsatt hørsel kan det gi noen utfordringer å delta på videomøter fra hjemmekontoret i disse koronatider.

En kvinnelig pleier og en voksen dame som sitter i en sofa og ser på et fotoalbum (Foto: colourbox.com)

Korona-pekebok for voksne

Morten Flatebø Kommunikasjon

Med verktøyet Widgit Online er det blitt laget en pekebok for voksne med behov for støttet kommunikasjon. Pekeboka er laget med tanke på aktuelle temaer og fraser til bruk i den aktuelle koronasituasjonen.

To barn som snakker sammen ved hjelp av en talemaskin (Foto: Cognita)

Opplæringsressurser ASK-hjelpemidler

Morten Flatebø Kommunikasjon

Personer med nedsatt eller ingen funksjonell tale har ofte behov for alternativ og/eller supplerende kommunikasjon (ASK) og hjelpemidler. Nedenfor finner du en oversikt over opplæringsfilmer som viser hvordan du tilpasser ulike hjelpemidler for ASK-brukere.

Smilende ung dame med hodetelefoner som sitter foran datamaskinen og arbeider (Foto: colourbox.com)

NAV tilbyr konsultasjoner på video

Morten Flatebø Teknologi, Verktøy

NAV Hjelpemiddelsentral tilbyr samtaler på video. Alt du trenger er internett/4G og en pc/mac, nettbrett eller smarttelefon med kamera og mikrofon. Videoløsningen er kryptert og det er trygt å ha brukere med i samtalen.

Tilrettelegge iOS med skjermleseren VoiceOver

Morten Flatebø Betjening, Syn

VoiceOver gjør brukergrensesnitt mer tilgjengelig for blinde og svaksynte og for andre som ikke kan lese det som står på skjermen. VoiceOver beskriver skjermbildet ved hjelp av en stemme og alt av tekst leses opp.

Illustrasjon fra forsiden av rapporten Et år for alle (Ill.: Thomas Sørlie Hansen, Unge funksjonshemmede)

Folkehøyskolen – et år for alle?

Morten Flatebø Arbeid og utdanning

Organisasjonen Unge funksjonshemmede har gjennom prosjektet “Et år for alle” sett på hvor tilgjengelig tilbudet på ulike folkehøyskoler er for unge med funksjonsnedsettelser og kroniske sykdommer.

Tilrettelegge iOS for svaksynte med Zoom

Morten Flatebø Betjening, Syn

Tilgjengelighetsfunksjonen Zoom tilbyr forstørring og optimalisering av skjermbildet til telefonen eller nettbrettet. Den er laget for de som har redusert syn og trenger å få tilrettelagt skjermbildet for å kunne bruke nettbrettet eller telefonen.