Young white boy in red polo shirt raising his arms while using his white tablet.

Smartteknologi for ASK-brukere

Morten Flatebo Teknologi

Mennesker som helt eller delvis mangler tale, har behov for alternative kommunikasjonsformer for å utrykke seg slik at de kan bli forstått av andre mennesker. Det kan være håndtegn, grafiske tegn eller skriftspråk.

Stylish aged man in headphones is sitting on a sidewalk of the bridge on a cloudy day with tablet computer and smiling

Apper som erstatter tradisjonelle synshjelpemidler

Morten Flatebo Teknologi

Det finnes hjelpemidler som kan lette hverdagen for blinde og svaksynte. Mange av disse kan lånes via landets hjelpemiddelsentraler. Flere tradisjonelle hjelpemidler kan nå erstattes av apper som kan kjøpes fra iTunes Appstore eller Google Play til en brøkdel av prisen på tradisjonelle synshjelpemidler.

En hånd som stiller inn DAB-radioen (Foto: Colourbox.com)

DAB-radio, bilradio, TV og hørselstap

Morten Flatebo Dagligliv og fritid

Lukkingen av FM-nettet med overgang til DAB+ som startet nå i 2017 betyr at mange får behov for å bytte radio. Tilbudet av radioer er stort, men den tredelen av landets befolkning som har et større eller mindre hørselstap, kan ha problemer med å finne en god radio for sitt behov.

Slukkeplan

DAB-radioer og nedsatt funksjonsevne

Morten Flatebo Dagligliv og fritid

DAB-radioene som eksisterer på markedet i dag er ikke like lett å bruke for alle. Personer med nedsatt syn eller hørsel kan ha problemer med å finne radioer som er gode å bruke. Radioene kan også ha et brukergrensesnitt som ikke er like lett å forstå for alle. Noen radioer har også tilleggsfunksjoner som kan være nyttige for personer med nedsatt funksjonsevne.

Mann som sitter foran pc-en og tar seg til hodet (Foto: Colourbox.com)

Kognitiv svikt og arbeid

Morten Flatebo Arbeid og utdanning, Publikasjoner

«Kognitiv svikt og arbeid» er et prosjekt gjennomført ved NAV Kompetansesenter for tilrettelegging og deltakelse. I artikkelen presenteres en modell for en læringsprosess for å fremme arbeidsdeltakelse. Målgruppen er personer som bistår mennesker med kognitiv svikt.

Finger som berører en mobiltelefon (foto: colourbox.com)

Telefoniløsninger for hørselshemmede

Morten Flatebo Dagligliv og fritid

Det finnes en rekke tiltak som kan gjøre det enklere for hørselshemmede å bruke telefon og mobiltelefon. Alt fra valg av telefon til forskjellig tilbehør som er i vanlig handel, og til de mer spesielle hørselstekniske hjelpemidlene for telefoni.

Mann i rullestol og heis i flerbolighus (Foto: Colourbox.com)

Heis i flerbolighus

Morten Flatebo Bolig og bygninger

Personer som har problemer med å gå opp og ned trapper kan få tilskudd til ordinær heis i stedet for trappeheis, dersom den aktuelle brukeren i oppgangen ønsker det.